Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на изкуствения интелект в Техническия университет

| обновено на 15.03.24 в 08:06

Световноизвестни учени, студенти и запленени по новите технологии се събират в пловдивския филиал на Техническия университет за участие в Деня на изкуствения интелект. Той започва в 9.15 ч. в Аулата на висшето училище.

Проявата е част от серията срещи на глобалната инициатива „Build with AI“, която за първи път се провежда в Пловдив. Лекции ще изнесат  световноизвестни учени, работещи в сферата на изкуствения интелект.

Ще има презентацията на д-р Себастиан Хеслер, специалист по молекулярна генетика, работил в Центъра за мозъчни науки към Харвардския университет, а в момента директор на изследователски център „NERF“ в град Льовен, Белгия. Неговата лаборатория съчетава системни невронаучни изследвания и съвместно невро инженерство, за да разкрие част от принципите на мозъчната функция. 

След това лекция ще изнесе проф. д-р Димитър Проданов от Института по информационни и комуникационни технологии на БАН, който е част от екипа и на Междууниверситетския център по микроелектроника (Imec) в Льовен. 

Между 11 и 12 часа е предвидена среща на членовете на „Клъстер Изкуствен интелект-България“ с представители на бизнеса, академичната общност и студенти.

Следобед започва уъркшоп по програмиране на изкуствен интелект, в който могат да се включат както професионалисти, така и начинаещи програмисти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Наказания заради насилие в детска градина "Фантазия" във Велинград

Прокуратурата и полицията разследват  дали в детска градина „Фантазия“ във Велинград  е било упражнявано насилие върху децата от страна на персонала в заведението. Поводът са разпространени кадри в социалните мрежи, на които се вижда как възпитателка удря и дърпа деца за косите.  Към този момент са разпитани 8 души, сред които работещите в..

обновено на 30.05.24 в 15:27

Реконструираха 6 улици в "Централен" за над 12 млн. лв.

Реконстроираха 6 улици в район „Централен“ за малко над 12 милиона лева. По-голямата част от средствата идват от европейска програма.  1 465 555 лева са от   държавния бюджет, а приносът на община Пловдив е 463 093 лева. Подменена е тротоарната настилка и осветлението. Районът е озеленен с 30 нови фиданки. Ремонтираните улици са „Неофит..

обновено на 30.05.24 в 15:21

Арестуван е 19-годишният младеж, заснел видео с опасното си шофиране

Прокуратурата повдигна обвинение на 19-годишния шофьор, който фучал с над 140 км в час по пловдивски булеварди. Държавното обвинение счита, че Петър Попов е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществени ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като постъпката се отличава с изключителна дързост и цинизъм. На 27 май..

публикувано на 30.05.24 в 14:41

Държавата ще отпусне 10 млн. лв. за наводнените карловски села

Държавата е готова да отпусне 10 млн. лв. за възстановяване на щетите в карловските села, които пострадаха от наводненията преди две години.  Това стана ясно след среща между служебния премиер Димитър Главчев, кмета на Карлово Емил Кабаиванов и областния управител на Пловдив Илия Зюмбилев.  До тук се стигна след вчерашната едночасова..

публикувано на 30.05.24 в 14:33

Разследват насилие в детска градина във Велинград

Прокуратурата и полицията в Пазарджик се самосезираха след разпространените кадри за насилие в иновативната детска градина „Фантазия" във Велинград. На кадрите се вижда как възпитателка дърпа и удря децата. Кадрите са разпространени в социалните мрежи късно снощи. Към момента не е ясно кой е автор на тиражираните клиповете, предполага се, че кадрите са..

обновено на 30.05.24 в 12:10