Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов предупреди за повишаване на данъците у нас

| обновено на 15.03.24 в 16:52 | Репортаж

В понеделник ще стане ясно ще има ли правителство или отиваме на избори, заяви в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той бе категоричен, че ако кандидатът за премиер Мария Габриел не изпълни връчения й мандат за кабинет, преговори за втори и трети мандат няма да има. Борисов подчерта, че ако  Габриел прецени, че може да работи с министъра на отбраната Тодор Тагарев, той ще бъде подкрепен от ГЕРБ. 

"В понеделник или ще отидем при президента Румен Радев с готова папка от преговорите, или директно ще се знае, че отиваме на нови избори.", подчерта пред журналисти Борисов.

Лидерът на ГЕРБ предупреди, че предстои вдигане на данъците. Той се позова на вчерашната среща на представители на МВФ в Народното събрание и отправената препоръка за продължаване на инфраструктурните проекти и за вдигане на данъците.

МВФ казва, че България трябва да промени данъчната си система, за да осигури повече данъчни постъпления в бюджета, посочи Борисов. Той допълни, че препоръката е да се възстанови 20 процента за всички сектори, да се премахне плоският 10-процентов данък за физическите лица и да се въведе прогресивна скала на облагане. 

Тежко на следващия министър на финансите, министър-председател и парламент, които трябва да гласуват това, което през главата ни се случи, каза Борисов. Той допълни, че принципът работиш много - плащаш много, нищо не правиш – получаваш помощи и дарения, е типичен за социализма. След тези препоръки няма да можем да удържим намалени данъци, защото ако не го гласуваме, няма да може да взимаме заеми, посочи лидерът на ГЕРБ. 

Сред другите изводи от доклада, по думите на Борисов, са, „че трябва да продължат инфраструктурните проекти, инфлацията към момента е добре – 3.5 процента, но Брутният вътрешен продукт надали ще достигне, заложеното в бюджета“. 

"Честити Ви нови данъци!", каза Бойко Борисов и добави, че безплатен обяд няма.

По думите му повишаването на данъците е тежък проблем за партиите в Народното събрание, а не за финансовия министър, който и да е той, защото министърът само ще изпълнява взетите решения. 

В Пловдив Бойко Борисов участва в конференция "Европейската сделка за фермерите, визията на ЕНП за земеделието в Европа". Пред журналисти той посочи, че ако селското стопанство не е приоритет за управлението, името на министъра е без значение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Пожарът между селата Овчеполци и Цар Асен е локализиран, няма опасност за населените места.

Локализираха пожара до Овчеполци

Локализиран е пожарът, който избухна по обяд в сухи треви, храсти и стърнища в землището на пазарджишкото село Овчеполци. Работи се за пълното му потушаване, съобщи говорителят на пазарджишката пожарна Мирослав Стоянов.  Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци Той допълни, че в района на пожара е завалял дъжд, който много е..

публикувано на 22.07.24 в 14:22

Пловдив ще има нови контейнери за смет

Община Пловдив ще подмени всички битови контейнери за смет през следващите три години. В обявената поръчка за доставка на общо 1650 контейнери с три вида вместимост е заложена максимална цена от 9 милиона 470 хиляди лева без ДДС.  Според разписания график първите 400 съдове за смет трябва да бъдат доставени до края на тази година в районите Тракия..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци

Сухи треви, храсти и стърнища пламнаха по обяд в землището на пазарджишкото село Овчеполци към село Блатница.  Заради вятъра, който често сменя посоката си, и огънят също е сменил посоката си и сега е тръгнал по посока село Цар Асен.  От пазарджишката пожарна уточниха, че са изпратени 3 противопожарни автомобила от Пазарджик и Пещера. На място е..

публикувано на 22.07.24 в 13:29

Верижна катастрофа затапи за час движението на Скобелева майка

Верижната катастрофа затрудни движението в участъка между пътен възел Скобелева майка и разклона за село Скутаре.  Сигналът беше получен около 12.15 ч.,  когато последователно са се ударили 3 автомобила. При сблъсъка няма пострадали.  Докато полаите обработваха мастопроишествието на около 100 метра е възникнала друга катастрофа. Ударили са се две..

обновено на 22.07.24 в 13:02

Арестуваха причинителя на пожара в Столипиново, изпепелил 7 постройки

Районната прокуратура в Пловдив привлече 33-годишен мъж като обвиняем за причиняването на пожара в кв. "Изгрев" от петък, в който изгоряха седем къщи.  На 19 юли следобед  той подпалил нерегламентирано сметище, докато горил стари кабели за извличане на вторични суровини.  Пожар лумна до къщи в „Столипиново“ Голямата жега и силният вятър обаче..

публикувано на 22.07.24 в 13:01