Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов предупреди за повишаване на данъците у нас

| обновено на 15.03.24 в 16:52 | Репортаж

В понеделник ще стане ясно ще има ли правителство или отиваме на избори, заяви в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той бе категоричен, че ако кандидатът за премиер Мария Габриел не изпълни връчения й мандат за кабинет, преговори за втори и трети мандат няма да има. Борисов подчерта, че ако  Габриел прецени, че може да работи с министъра на отбраната Тодор Тагарев, той ще бъде подкрепен от ГЕРБ. 

"В понеделник или ще отидем при президента Румен Радев с готова папка от преговорите, или директно ще се знае, че отиваме на нови избори.", подчерта пред журналисти Борисов.

Лидерът на ГЕРБ предупреди, че предстои вдигане на данъците. Той се позова на вчерашната среща на представители на МВФ в Народното събрание и отправената препоръка за продължаване на инфраструктурните проекти и за вдигане на данъците.

МВФ казва, че България трябва да промени данъчната си система, за да осигури повече данъчни постъпления в бюджета, посочи Борисов. Той допълни, че препоръката е да се възстанови 20 процента за всички сектори, да се премахне плоският 10-процентов данък за физическите лица и да се въведе прогресивна скала на облагане. 

Тежко на следващия министър на финансите, министър-председател и парламент, които трябва да гласуват това, което през главата ни се случи, каза Борисов. Той допълни, че принципът работиш много - плащаш много, нищо не правиш – получаваш помощи и дарения, е типичен за социализма. След тези препоръки няма да можем да удържим намалени данъци, защото ако не го гласуваме, няма да може да взимаме заеми, посочи лидерът на ГЕРБ. 

Сред другите изводи от доклада, по думите на Борисов, са, „че трябва да продължат инфраструктурните проекти, инфлацията към момента е добре – 3.5 процента, но Брутният вътрешен продукт надали ще достигне, заложеното в бюджета“. 

"Честити Ви нови данъци!", каза Бойко Борисов и добави, че безплатен обяд няма.

По думите му повишаването на данъците е тежък проблем за партиите в Народното събрание, а не за финансовия министър, който и да е той, защото министърът само ще изпълнява взетите решения. 

В Пловдив Бойко Борисов участва в конференция "Европейската сделка за фермерите, визията на ЕНП за земеделието в Европа". Пред журналисти той посочи, че ако селското стопанство не е приоритет за управлението, името на министъра е без значение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Скандал с листата на БСП за Пловдив-област заради Веска Ненчева

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за изборите за Европейски парламент и 50-ото Народно събрание на 9 юни, както и предизборната платформа на коалиция „БСП за България” за парламентарния вот, съобщи формацията. Скандал е предизвикала листата на Пловдив-област, след като нейният досегашен водач Манол Генов си е дал отвод. На..

публикувано на 27.04.24 в 15:21

Ангел Георгиев води листата на "Възраждане" в Пловдив

На изборите на 9 юни партия „Възраждане“ ще се яви с пълна листа от 12 кандидати за депутати за 16-и многомандатен избирателен район Пловдив – град. Водач на листата е Ангел Георгиев, който е бил депутат в три поредни парламента.  Следващите кандидати за народни представители са Елена Грозданова, Стойчо Босев, Апостол Апостолов, Симеон Петров,..

обновено на 27.04.24 в 15:01

Подготвя се връщане на Борисовата държава, предупреди ген. Атанас Атанасов

300 000 гласа са на пазара и са готови да бъдат купени. За това алармираха от ПП-ДБ. Решението е висока избирателна активност, обяви съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов.  На брифинг в Пловдив той заяви, че марионетното правителство на Главчев провежда чистка в институциите. за пример даде смятата на няколко областни управители в страната...

обновено на 27.04.24 в 15:01

Росен Костурков от "Продължаваме промяната" напуска политиката

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Росен Костурков се оттегля от активната политика и няма да се кандидатира на предстоящите избори, съобщи той във "Фейсбук". "За да си ефективен в политическите среди трябва да владееш лицемерието, да си нагъл и нахален, трябва да нямаш, а пази Боже, да си отстояваш принципите си, трябва да..

публикувано на 27.04.24 в 15:00

Исторически спектакъл – възстановка в Панагюрище

По повод 148-мата годишнина от Априлското въстание в Панагюрище ще се проведе историческата възстановка „Мъжество и саможертва“, която пресъздава събитията от избухването на Априлското въстание до потушаването му.  Традиционно спектакълът се представя на 1-ви май, когато са официалните тържества, посветени на Априлската епопея, но заради..

обновено на 27.04.24 в 09:25