Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветелина Велкова показва "Цвят и сянка" в Радио Пловдив

Изкуството е моят живот, казва младата художничка

| обновено на 18.03.24 в 06:14
7
Художникът Цветелина Велкова
Снимка: Радио Пловдив, Яница Марова

Изложбата “Цвят и Сянка” на Цветелина Велкова ще бъде открита  на 18 март от 18.30 часа в Културния център на Радио Пловдив. 

Експозицията показва разнообразие от графични и живописни творби, включително пейзажи, фигурални композиции и натюрморти. Те се излагат за първи път пред публика.

Председателят на Дружеството на пловдивските художници Лидия Симеонова ще представи талантливата млада художничка. "Идеята е в изложбената зала на Радио Пловдив да гостуват млади членове на ДПХ", коментира Симеонова.

Цветелина Велкова е завършила АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив с магистратура по ,,Графика“ при доцент Владимир Генадиев, има и степен бакалавър, със специалност ,,Педагогика на обучението по изобразително изкуство“, специализация по графика. Преди това се е обучавала в СХУ за ИИ ,,Цанко Лавренов“ /дн. НХГ ,,Цанко Лавренов“/ в Пловдив със специалност скулптура. 

Тя е художник, скулптор и учител по изобразително изкуство. Има пет години професионален опит като преподавател по изобразително изкуство в СУ “П.Р. Славейков” в Кричим. 

Участвала е в общи изложби в Пловдив, Асеновград, в Посолството на Република България в Париж, Франция, а изложбата „Цвят и Сянка“ е втората й самостоятелна изложба. 

Цветелина Велкова твори в сферата на изящните изкуства, като използва различни техники и материали – маслена живопис, акварелна техника, акрилни бои; графични отпечатъци от различни техники – висок, дълбок и повърхнен печат; рисунки с туш и перо, пастели, въглен и креда и други. Изработва своите творби по авторски идеи, проекти и рисунки от натура. Рисува пейзажи, портрети, натюрморти, фигурални композиции и икони.

Очаквайте разговор с младата авторка в понеделник, в програма "Точно днес"!

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Виктория Тичинска показва "Истинските инфлуенсъри" в Радио Пловдив

„Истинските инфлуенсъри“ е названието на изложбата, която  се открива в Културния център на радио Пловдив.  Проектът е на младата авторка Виктория Тичинска, която посвещава дипломната си работа на българските параолимпийци и техните невероятни истории за силата на човешкия дух. В експозицията са включени 12 картини – масло и цветни..

публикувано на 12.04.24 в 14:18

Книга за богатството представят в Първо студио на Радио Пловдив

„Богатството ни приляга“ е първата книга на Аида Марковска, холистичен и родов терапевт и Ваня Кънева, магистър психолог, която практикува в областта на взаимодействието между човека и средата. Тя е плод на техния дългогодишен и съвместен труд, и приятелство. На 14-и март, от 18.30 часа, в Първо студио на радио Пловдив ще разберете повече..

обновено на 11.03.24 в 12:26

Премиера на "Смирено" на Петър Краевски в Първо студио на Радио Пловдив

Новата стихосбирка на Петър Краевски, озаглавена „Смирено“, ще бъде представена в Първо студио на Радио Пловдив на 15 февруари от 18.00 часа. Новата книга излезе в края на 2023 г. от "Жанет 45". Корицата и илюстрациите са на Иван Краевски.  „Смирено“  съдържа над 65 стихотворения, бял стих, с добре овладяна ритмика, както и няколко текста в..

обновено на 15.02.24 в 06:57

13 февруари - Световен ден на радиото

По инициатива на ЮНЕСКО, след гласуване на Общото събрание на ООН през 2012 година, 13-и февруари е обявен за Световен ден на радиото. Денят е избран неслучайно - рождената дата на радиото на самата Организация на обединените нации е именно 13 февруари - през 1946 година. 13-тото издание на празника на радиото през 2024-а година е специално, като..

публикувано на 13.02.24 в 07:57

"Велин Рок Блок" празнува своя 1500 брой в ефир

Най- дълголетното предаване за рок музика в българския радиоефир „Велин Рок Блок” ще празнува наживо на 30 януари. Празничното издание ще е четиричасово и рок маратонът ще започне, както обикновено, в 20 часа, но ще продължи още два екстра часа - до полунощ! Водещият проф. Велин Станев е поканил много и различни събеседници – личности,..

обновено на 30.01.24 в 06:22