Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Куманов открива самостоятелна изложба

"Пътят към реализма"


Самостоятелната изложба на Явор Куманов "Пътят към реализма" е трета самостоятелна, но първа за Пловдив. Явор Куманов е добре познат творец - музикант и художник, който се отличава с ярката динамика на темпото, с което работи и на категоричното послание на творбите си, както музикалните му пиеси, така и картините. В тази изложба младият художник  прави съпоставка на творчеството си от началото на севиозните си, професионални занимания, до днес. "Пътят към реализма" проследява период от десет години, в които Явор Куманов се усъваршенства като художник и развива идеите си мащабно. 

"Явор Куманов е роден в гр.Добрич през 1986 г. Още от малък Явор се увлича от рисуване и вместо да играе навън с връстниците си, той предпочита да се забавлява със скицник и молив в къщи. Това му влечение обаче за добро, или лошо остава без отклик от страна на семейството. То е сметнато за нормално детско занимание. Впоследствие бащата, нереализиран музикант , насочва децата си към акордеона. Той прави всичко възможно да види осъществена своята мечта.Следват частни уроци, много труд и наградите от детски конкурси за акордеон не закъсняват. Това амбицира Явор и той кандидатства в музикална паралелка на средно училище „Климент Охридски“ в родния му град, със специалност „акордеон“ при преподавателя Севдалин Симеонов, където е приет. Завършва средното си образование през 2005 г. Веднага след това записва „Педагогика на обучението по музика “ в АМТИИ гр. Пловдив в класа на Елена Мелник. През 2009 г завършва бакалавърската си степен, а през 2011 г се дипломира като магистър по тонрежисура в същото учебно заведение. От 2007 г до сега свири в оркестър „Тракийско настроение“ с ръководител Петко Кънев. И така до 2014 г, когато Явор осъзнава потенциала, който носи в себе си. Оказва се обаче, че таланта му има дълбоки корени. Дядото на Явор по бащина линия – Куман, независимо от трудните по онова време условия на живот, има усет към рисуването. "

Подробности чуйте в прикаченото аудио.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Цвятко Сиромашки на 70, открива изложбата "Литийно"

С мащабна ретроспективна експозиция в галерия „2019“ на ул. „Гладстон“32 големият български художник и скулптор Цвятко Сиромашки отбелязва своята 70-та годишнина. Правейки паралели духовни паралели между празничните литийни шествия, характерни за Великденските дни, и шествието от творби, създавани от него през годините, той дава название..

публикувано на 16.05.24 в 06:46

Цветан Лазаров с нюансите на светлината в "Аспект"

Галерия „Аспект“ представя художника Цветан Лазаров и неговата експозиция „Светът между черното и бялото“. Тя съдържа 29 платна, подчинени  на идеята за светлината и нейното отсъствие, рисувани през последните две години. „Парадоксално, но това е най-цветната ми изложба досега“, казва авторът, който има над 30 самостоятелни изложби в..

обновено на 15.05.24 в 16:04

„Видения“ на Илия Йончев в „Червеното пони“

В галерия „Червеното пони“ в Стария град се открива изложба „Видения“ на Илия Йончев. Авторът се представя с 15 маслени платна, рисувани през последните 2 години.  В тях художникът използва мъгливия есенен пейзаж, за да одухотвори чудатите си фигури, които знаят своя път през мъглата, макар да си помагат с компаса на романтиката. „В една..

обновено на 15.05.24 в 16:04

Тракийската гробница до град Ветрен вече може да се посети

От месец май Тракийската гробница край Ветрен , община Септември може да се посещава. За Европейската нощ на музеите тази събота ще се проведе беседа в гробницата, която датира от IV Век пр. Хр.  125 000 лева бяха отпуснати за  дейностите по консервация, реставрация и социализация на обекта.  Всички дейности бяха реализирани с финансовата..

обновено на 15.05.24 в 16:03

Вижте номинираните за награда "Пловдив"

Станаха ясни номинираните за награда „Пловдив“ – най-високото отличие, което се връчва на дейци на пловдивската култура в навечерието на 24 май. В раздел „Литература“ приза си оспорват Ина Иванова за сборника с разкази „И винаги любовта“, Антон Баев за романа „Мария от Охрид“ и Тодор Костадинов за сборника „Разкази против забрава...

публикувано на 15.05.24 в 14:53