Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Куманов открива самостоятелна изложба

"Пътят към реализма"


Самостоятелната изложба на Явор Куманов "Пътят към реализма" е трета самостоятелна, но първа за Пловдив. Явор Куманов е добре познат творец - музикант и художник, който се отличава с ярката динамика на темпото, с което работи и на категоричното послание на творбите си, както музикалните му пиеси, така и картините. В тази изложба младият художник  прави съпоставка на творчеството си от началото на севиозните си, професионални занимания, до днес. "Пътят към реализма" проследява период от десет години, в които Явор Куманов се усъваршенства като художник и развива идеите си мащабно. 

"Явор Куманов е роден в гр.Добрич през 1986 г. Още от малък Явор се увлича от рисуване и вместо да играе навън с връстниците си, той предпочита да се забавлява със скицник и молив в къщи. Това му влечение обаче за добро, или лошо остава без отклик от страна на семейството. То е сметнато за нормално детско занимание. Впоследствие бащата, нереализиран музикант , насочва децата си към акордеона. Той прави всичко възможно да види осъществена своята мечта.Следват частни уроци, много труд и наградите от детски конкурси за акордеон не закъсняват. Това амбицира Явор и той кандидатства в музикална паралелка на средно училище „Климент Охридски“ в родния му град, със специалност „акордеон“ при преподавателя Севдалин Симеонов, където е приет. Завършва средното си образование през 2005 г. Веднага след това записва „Педагогика на обучението по музика “ в АМТИИ гр. Пловдив в класа на Елена Мелник. През 2009 г завършва бакалавърската си степен, а през 2011 г се дипломира като магистър по тонрежисура в същото учебно заведение. От 2007 г до сега свири в оркестър „Тракийско настроение“ с ръководител Петко Кънев. И така до 2014 г, когато Явор осъзнава потенциала, който носи в себе си. Оказва се обаче, че таланта му има дълбоки корени. Дядото на Явор по бащина линия – Куман, независимо от трудните по онова време условия на живот, има усет към рисуването. "

Подробности чуйте в прикаченото аудио.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Театърът в Смолян е с нов директор

Актьорът Мариан Бозуков от Чепеларе е новият директор на РДТ "Николай Хайтов"- Смолян. Той ще заема поста до провеждането на конкурс за поста от Министерството на културата. "От вчера съм назначен като директор. Първата ми задача и цел е да създам перфектен екип в театъра и да внеса спокойствие", каза Мариян Бозуков, който е и председател на Съюза на..

публикувано на 11.10.24 в 15:18

В "Срещите" за театъра, таланта и рицарството

Диана Добрева става рицар на изкуствата и литературата на Франция. След 3 дни, на 15 октомври тя ще получи високото отличие в резиденцията на френското посолство в София.  "Срещите" честитят високо признание на талантливата режисьорка и ви предлагат разговор с нея. Разговор за театъра като място, което ни дава шанс да си спомним нашия божествен..

публикувано на 11.10.24 в 10:38

"Дъжд" на Кармен Мишу открива история и истини

"Дъжд“ на Кармен Мишу не е роман за Освобождението, нито за патриотизма, свързан с тази епоха. В ,, Дъжд “ е разказана историята на един обикновен човек, докоснат от свещената идея на свободата. Разказан е неговият житейски път, любовта и омразата му.  Едно бедно и осиротяло селско момче е приютено от заможен и известен майстор на аби, който..

публикувано на 11.10.24 в 09:15

Даниела Найберг представя "Под бомбетата на дърветата"

Поетичната книгата на Даниела Найберг "Под бомбетата на дърветата" ще бъде представена тази вечер в Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив.  Тя е  на издателска къща „Знаци“ с редактор Катерина Стойкова и художествено оформление на Иво Рафаилов.  Модератор на срещата е Азиз Назми Шакир-Таш. Даниела Найберг  завършва българска..

публикувано на 11.10.24 в 07:43

Международни фотографски срещи "Цвят, реалност, въображение"

С официално откриване в галерия "Капана"  започват Международните фотографски срещи.  Фестивалът показва актуалните тенденции в съвременното фотографско изкуство като акцентира на фотографската култура и нейните изразни средства.   Артистичен директор и куратор е доц. д-р Никола Лаутлиев.  Тази година темата е "Цвят, реалност, въображение"...

публикувано на 11.10.24 в 07:40