Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трагично е състоянието на енергийната система у нас

Отпадането на регулираните цени на тока от 1 юли ще доведе до поскъпване на тока за бита с 20%, предупредиха експерти и синдикалисти. Същевременно, дефицитът във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" в момента е 1 милиард лева. След продължили часове остри спорове парламентът задължи финансовия министър Асен Василев да върне 1 млрд. лв. в енергетиката.

„Трагично е състоянието на енергийната система у нас. Това се дължи на няколко фактора, но основен е некомпетентно управление, тенденциозно управление“, това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив енергийният експерт и бивш депутат Димитър Иванов.

Той подчерта, че част от тези фактори, са още условията, свързани със зеления преход, както и тенденциозните решения по стратегически въпроси по отношение на ядрената енергетика.

„Става въпрос за тотално неразбиране, за политически страсти, без мисъл за обществото“, категоричен беше Иванов.

Той коментира и дефицита във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, който е в размер на 1 милиард лева. Експертът определи като жалки дебатите в НС и последвалото решение, с което се задължава Асен Василев да върне тези пари в системата до месец.  

„Аз не мога да бъда обвинен за някакви симпатии към Асен Василев, но вчера те се опитаха да го превърнат в мъченик, виновен за всичко. А средствата, които липсват във фонд „Сигурност“, са в следствие на това, че той е непазарен фонд. Това е фонд на принципите на цялата еквилибристика в така наречената модерна енергетика - там се събират парите от въглеродните емисии, от една част от плащанията от продажбите на електрическите компании. И тези пари се разпределят по някакъв принцип. Но освен това, там се съдържат неща като например цената на комбинираното производство на топлофикациите, която е фантастична, която е 5-6 пъти по-голяма от цената на борсата. Големият дефицит е формиран от това, бюджетът, който е създаден на фонда, с някакви прогнозни стойности, в края на миналата година, е нереалистичен. Цените са с една трета и повече по-ниски от предвидените, което означава по-малко пари. А цените на въгледордните емисии, също са недобре преценени и те са паднали“, поясни Иванов.

Така се оказва, че приходната част не е изпълнена, а разходната продължава да дотира непазарните действия на регулатора.

Цялото интервю с Димитър Иванов можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Форум "Световно образование" идва в Пловдив на 6 октомври

Близо 8% от завършващите средно образование продължават обучение в чужбина, това сочат данните тази година.  Какво ново и къде на образователната карта на ЕС се появяват скрити възможности, говорим с  Николай Христанов , от "Интеграл", те са инициаторите на форум "Световно образование" - есен 2024. На 6 октомври изложението ще бъде в Пловдив и ще..

публикувано на 02.10.24 в 10:39

111 кандидат-депутати се борят за 4 места от Смолянска област

В предаването "Точно днес" на Радио Пловдив Таня Светлинова , говорител на РИК – Смолян, съобщи, че са регистрирали  111 кандидати за народни представители от 27 партии и коалиции. Те ще се борят за 4 депутатски места от 22-ри МИР - Смолян.  Този път имаме по-малко кандидати, на предишните избори регистрирахме 130 кандидати, каза Светлинова...

публикувано на 02.10.24 в 08:23

Откриха новата учебна година в ПУ "П. Хилендарски"

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри официално академичната  учебна година. На церемонията в спортната зала на университета на бул. „България“ присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, представители на общинската и областната администрации и много студенти.  Над 4300 са първокурсниците, които ще се..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Окръжната прокуратура в Смолян разследва  неизгоден  договор за разпространение на дейността на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов“ в  Смолян.  Разследването е в начален етпа и е започнало след анализ на доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция.  Възложено е на  инспектор при Комисията за противодействие на..

обновено на 01.10.24 в 11:25

През октомври максималната температура ще е 32 градуса

„Най-високите температури през октомври ще достигат до 27-32 градуса. Те най-вероятно ще се реализират в този период, който сега предстои с  повишение на температурите. И за второто десетдневие има индикации, че ще има температури, които ще са близки до 30 градуса“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Анастасия Стойчева от НИМХ...

публикувано на 01.10.24 в 10:46