Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата реч трябва да ни остави послания, че работи за нас

Последните седмици показаха на всички, че българската политика, за пореден път, е в много дълбока криза. Това е криза, която самите политици създават, за да остане усещането, че политиката не се стреми към хармония и създаване на смисъл и диалог, а създава кризи. Те са особено важни, когато ги обвържем с речта, каза в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив доц. Владислав Миланов, езиковед и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Речта им трябва да представи ценностната им система, да ни информира, зад нея да стоят истини и действителност, която да работи за нас, хората. Това не наблюдаваме и това е най-опасно, смята експертът. 

Защо чрез речта се отвори такава голяма пропаст между думи и действия? Иска ми се тази реч да остави ясни послания и да поддържа диалога, да води до смислени идеи за цялото общество, каза още доц. Миланов.

Той подчерта факта, че това, че говорим езика, не трябва да злоупотребяваме с него. Особено в публичното пространство е много важно хората, които информират, да изразяват идеите си с образна реч и аргументи, за да ни убедят, че са достойни да управляват. 

Политическото говорене у нас продължава да бъде на крайностите и да смесва, да търси опити за оригинален изказ, но е неуместно употребен. Не трябва да се поддава на емоциите, имаше много клишета, препратки, новоизковани думи. Имаше опити чрез речевата безпомощност да се прикрие дълбоката криза, коментира експертът.

По думите му, при такова сериозно разминаване при това, което се говори, и това, което се прави, ние сме все повече в риск да не можем да разпознаем посланията на българските политици.

Те излъчват увереност, защото политиците в България и едни други определени прослойки винаги излъчват самочувствие. 

След мълчанието, клишетата, опитите да достига до хората вече българската политическа реч стигна до дълбока криза и това ни дава много материал с примери за различни езикови явления, допълни езиковедът.

Кризата в речта, кризата в политиката не води до това, което всички ние очакваме. Чуваме много думи, пресконференции, убеждаващи стратегии, речева агресия и всичко това не води до очакваното - по-добър свят на общуване и хармония. Това води и до по-различен начин, по който хората общуват. Трябва да сме по-толерантни, да използваме богатствата на езика, каза още доц. Миланов. 

Разминаването между говоренето и правенето води до много голям хаос. Политиците трябва да направят опит и през думите, и през мисленето да направят света ни по-добър, защото това, което виждаме, не е това, което искаме, допълни той. 

Цялото интервю на Паолина Комсалова с езиковеда доц. Владислав Миланов е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50