Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово


Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен парк в землището на пазарджишкото село Калугерово. В него се включиха ловци и жители на няколко села. 

Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано предложението за изграждане на фотоволтаичната електроцентрала. 

Недоволството беше предизвикано от намеренията фотоволтаиците в Калугерово да бъдат монтирани освен върху частни имоти и върху 2100 декара общински пасища и гори. Именно заради това кметът на община Лесичово предлагаше предназначението на общинските имоти да бъде променено, а на фирма „Земеделие Калугерово“ да се даде възмездно право на строеж и концесия за 35 години. 

Васил Дамянов, който е четвърти мандат общински съветник, два от които е бил председател на местния парламент, каза: "Нямам против инвеститорите, които имат собствена земя да я използват за каквото искат, но общинските и държавни имоти съм против да се използват за соларни панели". 

Фирмата е регистрирана в края на миналата година с капитал от 100 лева. „Това е куха фирма без никакъв капитал и е създадена в рамките на един месец“, коментира председателят на Ловната дружинка в Калугерово Румен Чергаров. 

Срещу изграждането на съоръжението са събрани две подписки от общо близо 900 жители на населените места в община Лесичово, както и от членове на ловните сдружения в Калугерово, Септември, Пазарджик, Костандово, Ракитово, Велинград, подкрепа има и от Националния съюз на ловците и риболовците.

„Става въпрос за отдаването на над 4000 дка частни и общински земеделски земи в непосредствена близост до Калугерово в посока село Елшица“, обясни Димитър Дръндев, инициатор на едната от подписките срещу изграждането на фотоволтаичната централа.

 След изслушване на протестиращите и инвеститора по време на сесията предложението за строеж на фотоволтаична централа в Калугерово беше изтеглено. Решено е първо да се направи ново общоселско събрание и едва след това общинските съветници да предприемат действия.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33