Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира проектът за строителството на 7 училища и детски градини

| обновено на 28.03.24 в 12:58

Това решиха единодушно пловдивските общински съветници на редовното си заседание. Строителството им ще струва 65 млн. лв., като 33,5 млн. лв. от тях ще дойдат от министерството на образованието. Останалите трябва да бъдат осигурени от Община Пловдив. Общинските съветници решиха те да бъдат заложени в бюджет 2025.

Въпреки единодушно взетото решение имаше дебат за съфинансирането от страна на общината. Причината е тежкото финансово състояние на общината.

Общинските съветници от "Съединени за Пловдив" поискаха уверението на кмета Костадин Димитров и на ресорния зам.-кмет Владимир Темелков, че средствата няма да бъдат осигурени за сметка на нов заем или вдигане на данъците. Кметът и заметникът му бяха категорични, че трябва да се надгради образователната инраструктура и това няма да е за сметка на гражданите.

Средствата ще бъдат използвани за  изграждането на Математическа гимназия "Академик Кирил Попов, училище "Княз Александър I", новата сграда на Средно училище "Свети Патриарх Евтимий". 

Предвидени са средства и за детски ясли в район „Южен“, две нови яслени групи в Детска градина "Славей", детска ясла "Вълшебно детство" в район „Централен”, както и нови ясли в район „Тракия“. 

Всички проекти трябва да приключат до 2027 г.

Пловдив ще иска европари за рекултивация на запълнената клетка 1 на депото в Шишманци, решиха още общинските съветници. Капацитетът й е изчерпан още през 2016 г. и оттогава в нея не се депонират отпадъци. Извършено беше и частично запръстяване, издадено е и разрешение за извеждане на клетка 1 от експлоатация.

Припомняме, че заради превишаване на депонираните отпадъци миналата година РИОСВ - Пловдив наложи глоба от 12 000 лева на Община Пловдив. Санкцията беше потвърдена от две съдебни инстанции.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Историческият спектакъл – възстановка „Мъжество и саможертва” в Панагюрище

По повод 148-мата годишнина от Априлското въстание в Панагюрище ще се проведе историческата възстановка „Мъжество и саможертва“, която пресъздава събитията от избухването на Априлското въстание до потушаването му.  Традиционно спектакълът се представя на 1-ви май, когато са официалните тържества, посветени на Априлската епопея, но заради..

обновено на 27.04.24 в 09:15

Събират "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. В продължение на 5 часа –  от 9.00 до 14.00 ч. , на паркинга на голям  хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“ № 135  ще се събират пластмасови капачки, бутилки и алуминиеви кенчета. Освен в Пловдив благотворителната кампания се провежда днес и в..

обновено на 27.04.24 в 09:14
Етнографски комплекс на открито  Етър

Празнуваме Лазаровден

Православната църква отбелязва днес Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден.  Денят се нарича още Лазарова събота, Лазарица, Лазар. Християнският празник е кръстен на Свети Лазар. В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, когото Иисус извежда от гроба и възвръща към живот. Именно заради..

обновено на 27.04.24 в 08:47

Мачът "Ботев" - "Славия" променя маршрута на три градски автобуса

Автобусите по линии № 9, 10 и 36 ще са с променени маршрути в днешната събота - 27 април, за времето от 17 до 22 часа ,  съобщават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.  Причината е футболният мач „Ботев“ – „Славия“, който ще се играе на стадион „Христо Ботев“. По искане на Областната дирекция на МВР за пет часа ще..

публикувано на 27.04.24 в 08:26

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36