Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осигуриха 1,3 млн.лв. за емблематичните културни събития в Пловдив

| обновено на 29.03.24 в 13:43

През 2024 Фондация „Пловдив 2019“ ще инвестира 1 300 000 лв. в големите събития на града. 

Управителният съвет на Общинска фондация „Пловдив 2019“ е гласувал увеличение с 300 хиляди лева на бюджета на програма „Фестивали и големи събития“ в Пловдив, като по това перо за тази година се отделят общо 1 милион и 300 хиляди лева. За нея бяха получени общо 41 проектни предложения, от които експертното жури класира 13 големи фестивала и събития. 

Селекцията включва ключови събития, станали емблематични за програмата на Пловдив – Европейска столица на културата, които надграждат своите издания през 2024. Едно от тях е тазгодишното издание на Hills of Rock с ексклузивна програма в третия фестивален ден. One Dance Week ще представи за първи път свои копродукции с едни от най-големите имена на съвременния танц в Европа, а през септември ул. „Иван Вазов“ ще бъде отново сцена на фестивала „Улица Станционна“. 

Фондация „Пловдив 2019“ подкрепя емблематичния фестивал на „Държавна Опера – Пловдив“ – Opera Open, които тази година отбелязват своята 70-та годишнина, а фестивалът „Франкофоли“ става традиционен за Пловдив с второ издание през 2024.

Фондацията ще подкрепи лятното издание на Пловдив Джаз Фест, годишния концерт на Соня Йончева на Античен театър и новата продукция на Драматичен театър Пловдив – „Без кръв“. В програмата се включват Plovdiv House Festival, ще видим второ издание на Майна Town WEEKEND,  юбилейното издание на Shake That Хълм, SPIKE Bulgarian Music Showcase, завръща се и фестивалът за аниме и гейминг култура.

Водещ принцип в работата на комисията бе обогатяването на  културния афиш в Пловдив с мащабни актуални продукции, събития и фестивали.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Катастрофа затрудни трафика по пътя Пловдив - Пазарджик, пострадал е водач

Повече от 3 часа движението по  пътя Пловдив - Пазарджик, в платното за Пазарджик, бе затруднено заради катастрофа между 2 коли. Тежко пострадал е водачът на един от автомобилите.  Инцидентът е станал след разклона за село Мало Конаре, съобщават очевидци на катастрофата. Говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов уточни, че..

обновено на 06.07.24 в 17:32

Засилват мерките против пожари в депата за битови отпадъци

Заради периода с високи дневни температури пловдивската екоинспекция е изпратила писмени предписания на кметовете на Пловдив, Асеновград и Карлово за засилване на противопожарните мерки в регионалните депа за битови отпадъци.   В писмото си до общинските администрации  директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ивайло..

публикувано на 06.07.24 в 14:08

Пак инцидент с паркирани коли в пловдивския район "Южен"

Рано тази сутрин, около 5:30 часа, неизвестен шофьор е нанесъл щети по 3 паркирани автомобила на ул. "Пере Тошев", съобщават пловдивчани в социалните мрежи.  По непотвърдена информация до блъскането на коли се е стигнало след дрифт. "Някъде към 05:30 се чуха спирачки и удар", пише член на групата. "Да, тъкмо бях зад блока и се вдигна яка..

публикувано на 06.07.24 в 10:23

Специален ретро влак пътува от Септември до Велинград и Цветино

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път днес, когато е празникът на Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 06.07.24 в 08:20

Започват Велинградските празници на културата

Емблематичните „Велинградски празници на културата” ще бъдат открити официално днес, когато е и Денят на Велинград. За 51-ви път централният площад „Николай Гяуров” ще бъде сцена на различни изяви до 20 юли включително.  Денят ще започне в 9:00 часа с тържествена литургия, а след нея в 10.15 ч. ще бъде посрещната теснолинейката за..

публикувано на 06.07.24 в 07:54