Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще получим самолети F-16, но няма да има къде да ги държим

Снимка: Личен архив

България е една от 13-те държави в НАТО, които тази година покриха изискването разходите за отбрана да са 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това заяви пред Радио Пловдив Вилис Цуров, председател на Управителния съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“. Той коментира, че с членството на страната ни в Алианса коренно се е променила националната ни сигурност. През годините българските военнослужещи са показали, че не отстъпват по нищо на водещите страни в НАТО - САЩ, Великобритания, Франция. 

Този следобед в Пловдив от съюза организират кръгла маса, посветена на 20-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО. Форумът се провежда във Военния клуб от 16 до 19 часа.

В НАТО държавите генерират авансово доверие в своите съюзници и така ги стимулират да изпълняват определени задачи, отбеляза Цуров. Той определи доверието като основна разлика с вече несъществуващия Варшавски договор, който – по думите му, е бил авторитарна структура и членуващите в него са генерирали недоверие и подозрение помежду си.

Публична тайна е, че ремонтите в авиобаза "Граф Игнатиево" вървят бавно, каза Вилис Цуров. Той подозира, че има причина, граничеща със саботаж, за да са бавни и неефективни тези ремонти. А за тях вече са похарчени близо 250 - 300 милиона долара и са се сменили няколко фирми. 

Цуров допуска, че в един момент от САЩ ще получим самолетите F-16, но няма да има къде да ги държим, къде да ги съхраняваме и къде да ги използваме.

Вилис Цуров определи войната в Украйна като ключов момент в историята и нещо много ужасно и опасно.

Полковникът от резерва посочи, че няма да се учуди, ако един ден НАТО затвори въздушното пространство на Украйна, за да запази суверинитета на останалите страни.

Украйна е добре дошла в НАТО, но тя трябва първо сама да се освободи, за да стане член на Алианса, заяви военният експерт. Той е категоричен, че Украйна не може да бъде разделена и по никакъв начин не може да бъде оставена да бъде погубена от руската федерация.

Интервюто на Неда Велкова с Вилис Цуров е в звуковия файл.

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49