Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 дка гора над Баните изгоряха заради човешка небрежност

Пожар, предизвикан от 76-годишен мъж, изпепели иглолистната гора край село Вълчан дол,  община Баните.

Огънят пламнал вчера следобед и на места все още и днес има тлеещи участъци.

Кметският наместник Едита Текьова разказа, че е получила сигнал от жители на Вълчан дол, че техен съселянин е запалил огън край дома си. „Свързах се по телефона с човека, казва се Митко Балкански и му казах да изгаси веднага огъня. Той ми каза, че няма страшно и обеща да го загаси. Наложи се втори път да му звъня, а малко по-късно, след 15:00 часа, гората вече се беше запалила“, разказа Текьова.

„Духаше много силен вятър и пожарът беше върхов – прескачаше от бор на бор", допълн кметският наместник. 

Пламъците са обхванали около 150 дка иглолистна гора, съобщиха от полицията.

 В гасенето са взели участие два екипа на пожарната в Баните, един екип от Смолян и един екип от службата в Пампорово. Помощ са оказали служители на държавните горски стопанства в Баните, Давидково, Славейно и Загражден и жители от местното население.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ЦИК ще избере съставите на 16-та и 17-та РИК

Служебен избор на състав на 16-та РИК Пловдив ще трябва да направи Централната избирателна комисия. На днешните консултации при пловдивския областен управител Илия Зюмбилев с представители на парламентарно представените партии и коалиции не бе постигнато съгласие за предложенията за състав на комисията. От ГЕРБ предложиха Калоян Сухоруков да..

обновено на 13.04.24 в 11:35

Кариерна проява в конгресния център на панаира

33 компании ще вземат участие в изложението „Национални дни на кариерата“, което ще се състои в Конгресния център на Пловдивския панаир.   Представители на фирмите ще очакват кандидатите за нова работа или стаж от 10 до 16 часа. По време на събитието, което се организира от JobTiger, ще се използва платформата за дигитален обмен на данни..

обновено на 13.04.24 в 11:35

Ден на Корея в ПУ "Паисий Хилендарски"

Ден на Корея ще се проведе в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Организатори на проявите са студентите и преподавателите от специалностите: „Български език и Корейски език“  и „Приложна Лингвистика Английски с корейски език“.  В програмата, са включени презентация за Корея и късометражен филм. Ще звучат кей поп песни, ще има щандове с..

обновено на 13.04.24 в 11:34

В Хисаря ще има Пролетно наИграване

Хисаря е домакин на VI- ти национален фолклорен фестивал на любителското изкуство Пролетно наИграване ,, Хисарски ритми " 2024. Предиобед на площада пред читалище „Иван Вазов” над 700 участници от цялата страна ще покажат богатството на българския танцов фолклор. Най-възрастният хороводец е на 74 години и е танцьор в състав от Хасково, а..

обновено на 13.04.24 в 11:34

Състезание по риболов в Асеновград

Асеновград е домакин на международно състезание по речен спинингов риболов на пъстърва. В надпреварата ще участват общо 40 рибари, като освен българи ще се включат и състезатели от Сърбия и Молдова. Заради турнира е зарибено пространството на река Чая между Пешеходния мост и моста до паметника на цар Иван Асен ІІ.

публикувано на 13.04.24 в 08:50