Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горските предприятия не трябва да стават акционерни дружества


"Няма основания за изискваните промени в статута на публичните държавни горски предприятия, свързани с приемането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), смята доц. Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет, бивш министър на земеделието и горите.

Припомняме, че бъдещият статут на горските предприятия и предложението на финансовия министър Асен Василев те да станат еднолични акционерни дружества бе тема, която предизвика реакциите на екоорганизации. Те смятат, че това може са стане начин за приватизиране на горския фонд.

Георги Костов посочи, че горските предприятия имат и икономически функции, но че с тях финансират много по-съществените си публични задължения по опазване на горите, водните ресурси, развитието на туризма и много други.

"Всички тези задължения няма да са изгодни за едно еднолично акционерно дружество, защото те са свързани с разходи, а не с приходи", добави Костов.

Такива дружества, според Георги Костов, биха имали малък капиал за осигуряване на дейността им, ако в него не бъдат включени и горските масиви.

"Това означава, че при неблагоприятна икономическа ситуация ще се наложи увеличаване на капитала на тези дружества, за да оцеляват. И тогава техни акции ще се продават по европейските правила на международния пазар. В случая това ще позволи на инвестиционни фондове отвън да влязат в нашите акционерни дружества и да завладеят управлението. А интерсите на техните акционери може да не съвпадат с интересите на българската държава"

"Гората усвоява и задържа въглеродните емисии", припомни Костов.

"Когато България произвежда дървесина от своите гори, тези усвоени въглеродни емисии отиват в момента за покриване на над 90% от емисиите, които се излъчват от земеделието. Това означава, че в един момент ако горите и държавните предприятия не се управляват от български предприемачи, а от други акционери, тогава те могат да отидат за покриване на емисиите от земеделието  или енергетиката на някоя друга държава, за която акционерите искат и откъдето ще получат повече средства", отбеляза експертът.

"Германия, Словакия, Испания, Франция и Литва имат управленска структура на горите подобна на българската и това не пречи на членството им в ОИСР", коментира още Георги Костов.

По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Владимир Тодоров

Глобите не плашат българина, а конфискацията на колата

Незаконно е пиян или дрогиран шофьор да  плаща левовата равностойност на колата, с която е извършил нарушението. Това  е мнението на Върховния касационен съд  за една от промените в  Наказателния кодекс, приети миналото лято.   Става дума за случаите, в които колата не е собственост на извършителя на престъпление.  Казусът коментира в..

публикувано на 12.04.24 в 15:28

Патриция Пъндева в "Добро утро, ден"

Тази седмица в „Добро утро, ден“  влизаме в обувките на актирсата Патриция Пъндева. Тя е част от трупата на  Драматичен теарър- Пловдив „Николай Масалитинов “ .  Завършва Строителна гимназия със специалност „Архитектура”. После обаче прави рязък завой и тръгва към голямата си мечта – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.  Завършва актьорство за куклен театър..

публикувано на 12.04.24 в 17:00

Общински ВЕИ-та в Асеновград са произвели над 28 MWh ток

За 8 месеца, от както в 2 общински сгради в Асеновград са монтирани фотоволтаични централи, са произведени 28,36 мегаватчаса (MWh) електроенергия на стойност близо 26 000 лв. и са спестени 22,5 тона въглеродни емисии. Това съобщи пред Радио Пловдив Весела Малинова, младши експерт в дирекция „Хуманитарни дейности, проекти и сътрудничество“..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

Бъдещето на БНР е в дигитална среда

Навършват се 20 години от създаването на сайта на Българското национално радио.  "Все повече БНР и програмите му, сред които и Радио Пловдив, не са само звук от аналогов или дигитален радиоприемник, а и съчетание от разнообразни мултимедийни продукти, казва Златко Желев от дирекция „Дигитални програми“, който ръководи екипа на сайта...

публикувано на 12.04.24 в 11:22
Цветелина Пенева

Няма да е лесно СИК да брои два пъти преференции

Какви изненади може да роди вота 2 в 1 коментира в програма "Точно днес" Цветелина Пенева, член на Обществения съвет към ЦИК.  Тя изрази надежда, че идните дни ще има една стегната кампания от страна на ЦИК по отношение на организация на дейностите на глусаване. Най-вече на първо място по отношение на машинното гласуване. "Тъй като знаем, че на..

публикувано на 12.04.24 в 11:05