Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има достатъчно време за подготовката на избори 2 в 1

Има все още време изборите да се проведат 2 в 1. Това не е никак лош вариант, имайки предвид, че най-малкото от държавния бюджет ще бъдат спестени средства за органзацията на изборния ден и подготовката. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Ива Лазарова, земесник-председател на Обществения съвет към ЦИК.

Тя открои и възможните проблеми, ако двата вота са на 9 юни.

„Има някои рискове, за които трябва да се внимава. Те са свързани с организацията на машинното гласуване. С хартиените бюлетини, ако изборите са 2 в 1, избирателите трябва да са много внимателни и да знаят, че и в двата избора могат да гласуват с преференции. Трябва да обърнем внимание и на подготовката на изборната администрация. Има моменти, на които трябва да се обърне специално внимание“, каза още Лазарова.  

Обественият съвет ще излезе със свои препоръки към Централната избирателна комисия за предстоящите извънредни парламентарни избори и за Европейски парламент.

Ива Лазарова подчерта, че политическите формации трябва да покажат на избирателите, че могат да намерят допирни точки, и да работят по теми, които вълнуват гражданите.

„Защото, тази спирала от непрекъснати избори, е част от причините избирателите да се уморяват и се отказват да участват в поредна кампания“, каза още Ива Лазарова.

Тя предупреди, че сега, когато НС ще работи, депутатите трябва да бъдат много внимателни и да решават реалните проблеми, а не да превръщат парламента в арена на предизборни обещания.

Цялото интервю с Ива Лазарова можете да чуете в звуковия файл.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Въпреки решението на КС, каузата ни за съдебна реформа остава

"Истината е, че нямаме доверие на ИТН. През цялото им съществуване те излъчват смесени сигнали. Те свалиха и Правителството, но трябва да си дадем сметка, че точно по инициатива на ИТН се отмениха  част от реформите в Конституцията и съм убеден, че  един ден именно колегите, които инициираха това искане, дълбоко ще съжаляват". Това заяви юристът и..

публикувано на 30.07.24 в 11:06

Ще преговаряме за програма с ясни срокове за изпълнение

Какъв е шансът мандатоносителят "Има такъв народ" да реализира получения трети мандат за съставяне на правителство правителство в раздробения и конфронтиран 50-ти парламент? Според депутата от ИТН Станислав Балабанов, той и неговите колеги искат да се случи нещо за българското общество и то - хубаво.  "Дали това може да стане, е въпрос на лична..

публикувано на 30.07.24 в 11:06

КС гарантира недосегаемост на "избралите" главния прокурор

Направените конституционни промени бяха издържани от законова гледна точка, но Конституционният съд  обяви тези в частта за съдебната система за противоконституционни заради широкото тълкование на т.нар. форма на държавно управление и свързаните с нея изменения в съдебната власт. Това коментира адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“...

публикувано на 29.07.24 в 10:58

7 пъти може да скочи "Такса смет" заради "замърсителят плаща"

От първи януари догодина общините в страната трябва да въведат нова методика за изчисляване на Такса смет. Тя ще се изчислява на принципа замърсителят плаща. В интервю за Радио Пловдив заместник-кметът Иван Стоянов заяви, че проблемът не е локален, а национален. Според изчисленията на някои общини таксата за битови отпадъци /ТБО/ може да скочи до 7..

публикувано на 29.07.24 в 08:44

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22