Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Вътев откри изложенията „Природа. Лов. Риболов“ и „Цветна пролет“

20
Снимка: Радио Пловдив, Антоанета Петричанска

През миналата година приходите от ловния туризъм у нас са над 8,5 млн. лв, а българските и чуждестранните ловци, ловували в нашата страна, са се увеличили с 5%. България остава лидерът по отношение на трофейните качества на дивеча. Това заяви министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев при откриването на 28-то издание на международната изложба „Природа, лов, риболов“, която се провежда в Международния панаир в Пловдив. 

В изложението участват над 80 фирми – производители и търговци, от България, Гърция и Румъния. Земеделският министър в оставка посочи, че на изложението се представят най – модерните иновативни решения за развитие и опазване на природните ресурси, за разумното и отговорното използване на националните природни богатства. Това стимулира туризма и дава отражение върху икономическия растеж на държавата ни, каза Кирил Вътев.

Тази година изложението „Природа, лов, риболов“ минава и под знака на 140-тата година от създаването на организираното ловно движение в България. Първата ловна дружинка у нас е създадена приз 1884 година във Велико Търново, отбеляза Васил Василев, председател на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“. Той посочи, че организираният лов в нашата страна е сред най – старите в Европа.

На този етап от бранша и институциите нямат отговор дали горските предприятия трябва да се превърнат в акционерни дружества или да са обединени в агенция. Министърът в оставка Кирил Вътев коментира: Ако се прави някаква промяна, трябва да станат агенции.

Вътев посочи, че все още не е получавал покана за участие в служебното правителство. 

Паралелно в Панаира бе открита и специализираната изложба „Цветна пролет“. Тя е разположена върху повече от 5000 кв. метра. 

На церемонията по откриването присъстваха президентът Георги Първанов (2002-2012 г.), мажоритарният собственик на Панаира Георги Гергов, областният управител Илия Зюмбилев, председателят на Пловдивския общински съвет Атанас Узунов, общински и държавни служители.

Двете изложения ще продължат до неделя, 7 април. Организаторите очакват над 20 000 посетители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 09:29

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28

ВиК авария ограничава трафика по бул. "Цар Борис III Обединител"

Авариен ремонт на магистрален водопровод ограничава трафика по западното платно на пловдивския бул. "Цар Борис III Обединител“  в участъка от ул. "Цанко Дюстабанов" до кръстовището с бул. "Христо Ботев". От 9 до 17 часа се спира движението на моторни превозни средства в района, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на..

обновено на 14.07.24 в 09:28

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05