Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За държавата плодовете и зеленчуците не са приоритет

Бъдещето на индустрията за преработка на плодове и зеленчуци ще бъде обсъдена на форум в Старосел. За предизвикателствата в сектора и какви законови промени трябва да бъдат направени коментира Стойко Кировски, собственик на предприятие за консервиране на сладка и конфитюри в Пловдивско и председател на Управителния съвет на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ).

Не напразно сме избрали 4-ти април, защото на тази дата преди 125 години започва строителството на първата българска фабрика за преработка на плодове и зеленчуци, обясни той.

Основният ни проблем е недостигът на суровина. В годините на прехода се получи изкривяване на сектора, в полза на зърно производителите за сметка на производството на плодове и зеленчуци. В България сега над 75 % от обработваемите площи са засети със зърнени култури, а по-малко от 10 % са засети с плодове и зеленчуци. Затова сме принудени да внасяме суровина от чужбина, каза Стойко Кировски. 

Той допълни, че на днешната среща ще бъде обсъдена обща декларация в бранша. 

За да се обработи земята на едно село, в което има 20 000 дка земя и тя да бъде засадена със зърно, са необходими 4-5 човека с модерна техника. Ако обаче произвеждат плодове и зеленчуци, трябва работна ръка, която вече липсва в селата. Така зърнопроизводството на практика помогна да се обезлюдят селата, посочи Кировски.

Произведените у нас консерви се изнасят в чужбина и това ни спасява, защото България е малък пазар и търговските вериги не са най-удачният краен клиент. На нас държавата не ни помага, явно не ни счита за приоритетен отрасъл, допълни председателят на УС  на СППЗ. 

Той даде пример за добавената стойност на сектора: "Ние създаваме работни места, особено в райони, където има демографски срив. Нашите продукти имат висока принадена стойност - например корнишони от 1 дка дават принадена стойност от 10 000 лв., което е приход за държавата от 1000 лв. данъци. От 1 дка зърно принадената стойност е 50 лв., където в държавата влизат 5 лв. данъци". 

Цялото интервю на Яница Марова със Стойко Кировски е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12