Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство на Главчев по-скоро се реди от ГЕРБ

Новосформираните три комисии ще се ползват с предизборна цел

Само неформални преговори през кампанията ще гарантират политическата стабилност

Марая Цветкова
Снимка: Личен архив

Новосформираните три комисии – за турски поток, дерогацията на Лукойл и корупционните практики в агенция Митници – ще бъдат използвани по-скоро с предизборна цел. Това ще ги осакати и няма да бъдат ефикасни. Това коменитра политологът Марая Цветкова.

Тя добави, че за да има политическа стабилност след поредните парламентарни избори, то трябва по време на предизборната кампания партиите да водят неформални преговори помежду си.

Освен това според нея по-добрият вариант е изборите да са 2 в 1, тъй като избирателната активност ще е по-висока, а и ще се спестят финансови средства.

„Колеги изчислиха, че през последните години сме дали 700 млн. лв. за избори, които не дадоха адекватен хоризонт на държавата“, отбеляза Марая Цветкова.

Подчерта още, че в политическия ни живот винаги може да очакваме изненади, но те никога не са положителни.

Според нея след общото управление между ПП-ДБ и ГЕРБ, за да мобилизират електоратите партиите трябва да проявят отговорност и искреност пред избирателите.

„Не може да се обяснява как няма да има правителство, сглобка и две седмици след изборите такова нещо да се случи.

Дано да подходят по-разумно и да не хвърлят думи в пространството, които не се изпълняват“, каза Цветкова.

Добави още, че Димитър Главчев няма да успее да състави правителство равно отдалечено от всички партии, както анонсира при връчването на мандата за служебен премиер.

Причината е, че са малко хората, които биха приели този пост.

„Такива могат да бъдат само представители на академичните общност или партии, които не са в активната политика, т.е. бивши служебни министри или министри от зората на демокрацията

От сегашния Министерски съвет мисля, че в служебното правителство ще покани Калин Стоянов.

Служебното правителство на Главчев по-скоро се реди от ГЕРБ, тъй като той е дългогодишен кадър на партията“, коментира Цветкова. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Икономическият оптимизъм за България се отлага с две години

При годишна инфлация от 3% очевидно не можем да кандидатстваме нито тази, нито слдеващата година за еврозоната, а след скандалите в управлението мисля, че и Шенген трябва да го забравим, така че п редлагам да отложим големия оптимизъм за България за 2026- 2027 година. Това сочи анализ на макроикономиста рпоф. Боян Дуранкев, направен в предаването..

публикувано на 30.04.24 в 16:19
Тома Белев

По корупционната магистрала се движат партиите на статуквото

Корупционна магистрала и бърза "зелена" писта за големи инвестиционни проекти, които ще се оценяват в двойно по-кратки срокове или ще се приемат чрез мълчаливо съгласие. Целта – да се улеснят фирми от партийните обръчи в усвояването на средства.  Това е едната гледна точка към определяните като скандални промени в Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 16:16

Броят на бежанците от Украйна у нас е като в началото на войната

Броят на украинските бежанци, които пристигат в Пловдив, бягайки от войната в Украйна, в момента е същият, както от началото на конфликта. Всеки ден от 3 до 5 семейства идват в нашия хуманитарен център само с един куфар и дете в ръце, обясни за програма "Точно днес" Наталия Елис, председател на фондация  „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“. Според нея..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Подготовката за изборите 2 в 1 в Пазарджик върви добре

Подготовката за предстоящите избори за европарламента и за народни представители за 50-то НС у нас върви нормално. Формирани са всички секции на територията на Пазарджик, като те общо са 350, без секциите в специализираните учреждения и подвижните СИК. Това съобщи в предаването "Точно днес" Антони Върбев , председател на 13-та РИК Пазарджик.  Вече..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Твърдите електорати ще изнесат битката на предстоящия вот

Разочарованието на българите от политическите събития през последните месеци, се оказва определящо за начина, по който сега те гледат на политическата ситуация у нас.  Това сочат данните от национално представително изследване на социологическа агенция Екзакта, проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю „лице в лице” сред 1020..

обновено на 30.04.24 в 09:44