Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е домакин на конференция по дерматоалергология

„Скритите аспекти в дерматоалергологията и имуномедиираните заболявания“ е темата на XV Конференция по Дерматоалергология и 3-то практическо училище по Дерматоалергология, която ще се проведе от 5-7 април в Пловдив. Форумът има за цел да разкрие новите диагностични и терапевтични стратегии в областта на имуно-медиираните заболявания и дерматоалергологията, нежеланите лекарствени реакции към новите лекарства, алергените в храните и психосоматичните аспекти при кожните заболявания. 

В рамките на конференцията ще се проведат и практически курсове предназначени, както за начинаещи, така и за опитни дерматолози, които искат да усъвършенстват своите умения в дерматоскопията и отчитане на релевантността на резултатите при дерматоалергологичните тествания. Организатор на конференция е Българското дерматологично дружество и ще участват специалисти от цялата страна.

Повече по темата може да чуете от доц. Румяна Янкова, завеждащ сектор по алергология и дерматология към УМБАЛ „Пълмед“ и зам.председател на секцията по Дерматоалергология към Българско дерматологично дружество - организатор на форума.

Интервюто с нея е в прикачения звуков файл.

Атопичния дерматит е сред заболяванията, които ще бъдат дискутирани от участниците във форума. Още повече, че според специалистите изключително много зачестиха случаите на атопичен дерматит у нас, а за последните 20 години всяко пето дете страда от кожното заболяване. 

В България от заболяването страдат близо 600 хиляди възрастни и около 200 хидяди деца. Доклад за качеството на живот на пациенти с атопичен дерматит в България през 2023г., изготвен от Асоциация на пациенти с автоимунни заболяванияда, показва основните проблеми на юношите и възрастните пациенти с това заболяване в България.  Той е на база дъбочинни интервюта по метода лице в лице с пациети от различни възрасти.

Повече за проблемите на хората с това заболяне и какво е установено от изследването може да чуете от прикачения звуков файл и от разговара на Елена Крушкова  с Анета Драганова, председател на пациентската организация и Николай Недялков член на организацията.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разследват има ли виновни за смъртта на британеца в болница

Районната прокуратура наблюдава досъдебно производство по повод смъртта на британския гражданин в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив . След събиране на всички доказателства наблюдаващият прокурор ще направи преценка за евентуално привличане към наказателна отговорност – съобщават от държавното обвинение. Разследват случай с пациент, починал след..

публикувано на 24.06.24 в 17:20

Нов опит за довършване на Зоологическата градина в Пловдив

Софийската фирма ще работи по техническото задание за довършването на пловдивската зоологическа градина, ако няма обжалване на обществената поръчка от друг кандидат пред Комисията за защита на конкуренцията. Заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов вече е подписал решението на комисията, класирала на първо място фирма „Екотийм“..

публикувано на 24.06.24 в 14:37

24 часови дежурства срещу палене на боклуци разпореди община Пловдив

24 часови съвместни дежурства срещу пожари и незаконното палене на отпадъци стартират в Пловдив.  Това стана ясно след оперативка в Община Пловдив, в която се включиха представители на „Пожарната“, районните кметства, Общинска охрана, Пловдивски общински инспекторат, "Чистота“ и „Градини и паркове“. В интервю за Радио Пловдив ресорният..

публикувано на 24.06.24 в 14:25

Започва делото за убийството от ревност в с. Болярци

След продължило една година разследване, пловдивската прокуратура предаде на съд извършителя на жестокото убийство в с. Болярци.  На 19 юни миналата година при яростен скандал 20-годишният Стойчо Асенов закла с нож втория мъж на напусналата го доскоро негова жена. На съд отива и негов съсед, който при сбиването между двете ромски фамилии е ранил..

публикувано на 24.06.24 в 14:18

Издирват мъж за кражба на документи и пари

На 11 юни т.г. в Четвърто РУ е образувано досъдебно производство по сигнал от млад пловдивчанин, който около 9 ч. установил, че от панорамна площадка над Тунела - север на бул. „Цар Борис III Обединител“ му е открадната раница с мобилен телефон, лична карта, банкова карта и около 850 лева.  При осъществените до момента оперативни  действия са събрани..

публикувано на 24.06.24 в 13:57