Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа конференция за спорт и планетарно здраве в Пловдив

| обновено на 05.04.24 в 13:53 | Интервю

Международната конференция “Спорт за здрава планета” е първата по рода си конференция, която ще покаже връзката между спорта и сравнително новата глобална концепция за планетарното здраве, която подчертава взаимовръзката между благосъстоянието на хората и околната среда.Организатори на събитието са сдружение „BG Бъди активен“. На 26 април, от 9 часа, в ДК “Борис Христов”, ще се събере специализирана аудитория от над 150 участника от България, Сърбия, Турция, Албания, Унгария, Румъния, Хърватия, Босна и Херцеговина, Холандия и Норвегия, Германия, Полша, Швейцария и ще даде възможност за обмяна на идеи, опит между експерти от спортния и зеления сектор от България и чужбина, представители на бизнеса, институции, общини и администрации, зелени активисти. Събитието е с вход свободен и е отворено за всички, които имат интерес към темата. Предварителната регистрация е необходима, единствено, за тази част от конференцията, която ще се проведе в голямата зала на Дома на културата, заради ограничения брой на седящите места. Останалата част от активностите са предвидени за пространството пред сградата. Събитието ще бъде на английски език, като е осигурен превод за участниците. Във фейсбук страницата на "Спорт за здрава планета", както и на сайта на сдружение „BG Бъди активен“ е наличен линкът за регистрация, както и програмата на събитието. 

„Нашата идея е да покажем, че всички ние като хора спортуваме, за да сме здрави. Но, ако нашата планета е болна, няма как да бъдем здрави хора на болна планета. И искаме да покажем, как през езика на спорта, с инструментите на спорта и с усилията на спортния сектор, ние можем да работим, за да направим нашата планета много по-здрава, много по-чиста и да се погрижим за нея, както тя се грижи за нас“, казва Ласка Ненова, от сдружение „BG Бъди активен“, организатори на събитието. 

Част от темите, които ще бъдат във фокуса на участниците в конференцията - спортът като двигател на планетарното здраве и устойчивост ; какво е планетарно здраве и какво общо има спортът с него?; приносът на спорта към Европейската зелена сделка; зелен спорт в България и регионът - предизвикателства, бариери, решения; интегриране на устойчивостта в спорта: европейски инициативи и стратегии за промяна; представяне на европейски инициативи и най-добри практики, и международни рамки за екологична устойчивост в спорта и други.

В програмата са предвидени и панелни дискусии, както и кафе с блиц спортна активност - научи ново движение за 10 минути, networking, запознай се с добрите примери, отдъхни с колеги. В ранните следобедни часове има заложени и два мастър класа, с предварително записване. Първият мастър клас е  на тема - как да планираме, организираме, комуникираме - устойчиви и зелени спортни събития от всякакъв размер? Вторият мастър клас залага на темата за въглеродния отпечатък в спорта и неговото измерване.

„Освен, че ще имаме гости от няколко държави, ще имаме и говорители от няколко държави. Това, което сме направили още е, че сме поканили колеги от спортни федерации и асоциации от региона. За нас е много важно да направим една зелена спортна мрежа на организации, които работим за спорт за всички. В същото време от България сме поканили всички професионални спортни федерации, НСА, министерството на младежта и спорта, министерството на околната среда и водите. Като с този микс от различни експерти и представители на различните сектори, искаме нещо друго да покажем, че няма как да постигаме устойчива промяна за едно по-здраво и зелено бъдеще, ако не работим заедно. От чужбина имаме изключително интересни говорители. 

Поканили сме говорители от ЕК, от така наречената Експертна група за зелен спорт, които разработиха изключително интересен и подробен документ наречен – приносът на спорта към европейската зелена сделка. И самата ЕК осъзнава, че ние като сектор бидейки толкова близо до хората, можем много лесно да работим с тях, да им показваме инструментите, с които те могат да бъдат по-екологично отговорни. Поканили сме професионални спортисти, като олимпийски състезател от Канада. Имаме експерти от други европейски организации, които се занимават със създаване на рамки на стратегически документи, които са приложими в цял свят. Една такава програма е „Спорт за природа“, която е международна и всичките големи международни спортни организации са подписали, че ще работят за тази програма. Става дума за МОК, за УЕФА и други такива. Един много интересен микс от български и международни партньори, и говорители. От наша страна, имаме представители на НСА, представители на екологичния сектор, на медиите и така нататък. И наистина това е първата конференция в България, с две основни направления. Първо, как спортът да бъде по-зелен? Става дума за това, когато ние като организации, като федерации, като ползватели например на стадиони, как нашето ползване може да бъде по-приятелски настроено към природата. Втората тема е свързана с това, как спортът може да бъде използван като ниструмент, за да работи с широката общественост“, разказва още Ласка Ненова.

Събитието е отворено за всички, професионални организации, експерти, граждани, представители на бизнеса, държавни и общински организации, представители на фитнес сектора, представители на академичната общност от секторите, еколози, общински и държавни служители, неправителствени организации, образователни институции и всички, които имат интерес към интегрирането на устойчиви и екологични практики в областта на спорта, и физическата активност.

Ласка Ненова е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С грижа и любов за четириногите

"Хомеопатия за четириноги любимци" е първото по рода си издание за сферите на приложение на хомеопатичния лечебен метод във ветеринарната практика. Този наръчник е предназначен за употреба както от ветеринарни хомео­пати, така и от ветеринарни лекари и стопани на кучета и котки без допълнителна специализация по хомеопатия. Той е надежден справочник за..

публикувано на 30.04.24 в 13:11

Гриша Ганчев и синът му се оттеглиха от ЦСКА

Бизнесменът Гриша Ганчев и синът му Данаил Ганчев се оттеглят от управлението на ЦСКА. Притежаваните от тях акции са прехвърлени безвъзмездно на фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“. Това съобщиха официално от клуба, като повече информация ще бъде предоставена на специална пресконференция на 7-ми май от 10:00 часа в залата на..

публикувано на 30.04.24 в 12:46
Футболистите на

Волен Чинков ще ръководи реванша "Ботев" - ЦСКА

Волен Чинков получи наряд за полуфиналния мач-реванш от турнира за Купата на България между Ботев (Пловдив) и ЦСКА. Двубоят на „Колежа“ е от 18:45 часа в сряда и ще бъде предавана пряко по Радио Пловдив. Първата среща на Националния стадион "Васил Левски" завърши с победа на „канарчетата“ с 1:0. Асистенти на Чинков ще бъдат Иво Колев и Дениз Соколов, а..

публикувано на 30.04.24 в 08:42

Ясен Танев за инициативата на ЕЦИХ "Тракия"

 Днес от 17.30 на ул."Драва"2 Европейския цифров информационен хъб "Тракия" организира среща на тема "Предприемачеството като житейска стратегия и как Европа помага за това".  С АйТи експерта от хъб "Тракия" - Ясен Танев говорихме за събитието.  В резюме той представи накратко предприемачеството като житейска стратегия и с какво Европа може да..

публикувано на 29.04.24 в 17:25

"Спартак" разби с 4:0 "Сокол" и запази върха на Югоизток

"Спартак" (Пловдив) разби с 4:0 закъсалия "Сокол" (Марково) в среща от 32-ия кръг на Югоизточната Трета лига. По този начин "гладиаторите", водени от Иван Кочев, запозиха лидерската си позиция с актив от 80 точки, с 2 повече от втория "Саяна" (Хасково) и 3 пред ОФК "Несебър". Антон Маргаритов откри резултата в 28-ата минута. Няколко минути по-късно..

публикувано на 29.04.24 в 16:38