Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха хитра авторка на „романтична измама“ по интернет

Около 50 са измамените мъже от цялата страна, а сумата надхвърля 70 хиляди лева

До разплитане на случая се стигнало след получен наскоро сигнал в отдел „Икономическа полиция“ в пловдивската дирекция на МВР. 

Мъж от областта разказал, че в началото на годината приел покана за приятелство в социалната мрежа от непозната жена. След първото съобщение двамата започнали да се опознават взаимно с чатове в интернет, а после кореспонденцията им се прехвърлила и през мобилно приложение за видео и аудио разговори. Скоро мъжът добил впечатление, че неговата събеседничка изпитва искрени чувства и се съгласил на предложението й да заживеят заедно в дома му. 

В деня, в който жената трябвало да пристигне, получил телефонно обаждане от нея. Силно притеснена тя съобщила, че по пътя е закъсала с автомобила си. В разговора се намесил и мним автомонтьор, който обявил, че повредата е много сериозна и поискал около 6000 лева за спешното й отстраняване.  Без да се двоуми, потърпевшият превел сумата на посочена банкова сметка и останал в очакване на "любимата" си  която обаче повече не се появила и станала неоткриваема.

След задълбочената професионална работа е установена самоличността на измамницата - на 33 години, от плевенско село. При спецакция в сряда тя била задържана, а при претърсване в дома й са намерени и иззети различни веществени доказателства. 

В началния етап на разследването са документирани 15 случая, при които жената е оплела в мрежите си мъже от цялата страна, отнемайки от тях около 20 хиляди лева. Основно предлогът, под който им искала пари, бил свързан с автомобила й - за ремонт или ползване на пътна помощ, за зареждане с гориво, плащане на глоби или наложен запор. 

Активната работа на служителите продължава, а от направения анализ на събраните до момента материали се предполага, че потърпевшите от престъплението са много повече – около 50, а сумата възлиза на над 70 хиляди лева.

С решение от днес на Районен съд – Пловдив на измамницата  е наложена постоянна мярка „задържане под стража“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Освободиха шофьор, превозвал над 400 килограма хероин

Пловдивския Апелативен съд остави без мярка за неотклонение и пусна на свобода шофьор, в чийто тир бяха открит над 400 килограма хероин. Мъжът беше в ареста с мярка „задържане под страха“, определена му от Хасковския Окръжен съд. Апелативните магистрати прецениха, че мъжът казва истината, като твърди, че не е знаел за наркотика, скрит в..

публикувано на 11.07.24 в 15:33

Кметът на "Родопи" отказва да издаде заповед за воден режим в Марково

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов няма да издаде заповед за режим на водата в село Марково, съобщи той за Радио Пловдив. Една от причините е, че това може да доведе до технически проблеми по водопроводната мрежа.  Режим на водата в Марково Кметът на селото Десислава Терзиева пък е категоричен, че не..

публикувано на 11.07.24 в 13:54

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на прочутия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира от улица "Божидар Здравков"  до площадката с шадравана.   С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици..

публикувано на 11.07.24 в 12:41

16-годишен драска графити в подножието на Сахат тепе

Непълнолетно момче е заподозряно за вандалска проява в подножието на Сахат тепе, съобщиха от полицията.  Авторът на графити по фасадата на сграда на ул. "Ангел Букорещлиев" е разкрит подаден два дни по-рано сигнал във Второ районно управление. Установено е, че щетите са нанесени от 16-годишен тийнейджър пред погледите на петима негови връстници...

публикувано на 11.07.24 в 11:48

Задържаха мъж за измама с ваучери за културни събития

В Пловдив е задържан 29-годишен мъж, който извършил измама с ваучери за културно събитие на стойност общо над 4000 лева. Търговско дружество за продажба на билети за културни събития по електронен път подало жалба в Икономическа полиция, че била засечена смущаваща онлайн заявка за 82 ваучера за музикален концерт. Полицейските експерти..

публикувано на 11.07.24 в 11:11