Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР отговори на Пеевски за трагедията в Солинген

| обновено на 08.04.24 в 10:12

Министерството на външните работи работи по случая с тежкия пожар в германския град Солинген на 25 март, при който загина четиричленно семейство от пловдивското село Костиево, а други трима пострадаха - това информират на сайта си от МВнР, след като по- рано вчера съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че държавата е безучастна към разследването на трагедията в Солинген и призова Външно министерство да се намеси незабавно.

От отговора на Външно става ясно, че дипломатите ни са в постоянен контакт с местните власти още от първите дни след пожара, който е умишлен, а Посолството ни в Берлин е уведомено за самоличността на жертвите на 4 април, когато са получени издадените от местните власти актове за смърт. Загиналите български граждани са четирима, сред които и две  деца. 

С помощта на криминалната полиция на гр. Солинген бяха установени и останалите пострадали при пожара български граждани – младо семейство с едно дете, като дипломатическото ни представителство е в постоянен контакт с болничното заведение, в което те се лекуват, съобщават от МВнР. 

Очаква се следващата седмица да бъде разрешено тримата пострадали граждани да бъдат посетени от българския консул с цел оказване на необходимото съдействие и подкрепа. До този момент от близките на загиналите или на пострадалите български граждани не е постъпвало искане за съдействие към българските дипломатически мисии в Германия, информират от МВнР.

Припомням, че община Марица обяви дарителска кампания в подкрепа на семейство Жилови, за да може телата на загиналите Кънчо и Катя и двете им деца да бъдат върнати у нас.

За транспортирането са нужни 18 000 евро. Средствата се набират и в град Съединение, в чийто футболен клуб „Гигант“ играе другият син на семейство Жилови – Здравко. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Седем деца живеят в чужбина, а се водят ученици в СУ "Найден Геров"

Седем ученици са били извън България, а са записани като ученици в Средно училище „Найден Геров“ в Пловдив. Това сочи проверката на директора Сашка Кръстева. Тя бе назначена на поста след скандала миналата година с починала ученичка, на която са писани оценки месеци наред. По случая започна проверка на МОН. Уволниха училищен директор заради..

обновено на 26.06.24 в 12:22

Искам тази агония да приключи, заяви в съда Дебора

С думите „ Измина една година от случилото се, вече искам тази агония да приключи” Дебора Михайлова от Стара Загора коментира старта на четвъртото заседание по делото срещу нейния мъчител Георги Георгиев, което се гледа в Пловдивския районен съд.  Тя отново повтори очакването си процесът да се увенчае с максимална присъда за бившия охранител,  с..

обновено на 26.06.24 в 12:22

Българският народ ще има достоен архипастир

„ Ние се молим Бог да благослови православния български народ да има достоен предстоятел на родната Българска православна църква .“ Това заяви Пловдивският митриполит Николай по повод предстоящия общоцърковен събор на 30 юни, който трябва да избере нов български патриарх. Владиката посочи, че " със сигурност изборът на патриарх, на..

обновено на 26.06.24 в 12:22

EVN Топлофикация преминава към онлайн фактури

EVN Топлофикация преминава към издаването само на онлайн фактури за консумирана топлоенергия и битова гореща вода на своите клиенти. Промяната е част от дигитализацията и подобряването на услугите на дружеството.  Всеки клиент на EVN Топлофикация може да намери своята фактура в портала „EVN Oнлайн плюс“ . В него клиентите ще открият оригинал на..

публикувано на 26.06.24 в 12:14

Променят достъпа до Спешното отделение на УМБАЛ "Св. Георги"

Временно от 27 юни се променя достъпът на пациенти до Спешното отделение на УМБАЛ “Свети Георги”- Пловдив, съобщават от лечебното заведение.  Промяната се налага заради строителни дейности, свързани с изграждането на многоетажния паркинг с хеликоптерна площадка към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив. За да достигнат Спешното отделение, всички..

публикувано на 26.06.24 в 09:23