Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живеещи на ул. "Царевец" протестират срещу два строежа под прозорците им

Живеещи на ул. „Царевец“ в район „Запазен“ готвят протести и пътни блокади, след като зелена площ под техните прозорци ще стане строителна площадка. На терена са обособени 2 ПУП-а, на единия от които ще се строи жилищна сграда, а на другия – корпус на УМБАЛ „Каспела“. 

Над 100 семейства живеят в 5-етажния блок с 10 входа, а те разбират за бъдещото строителство едва след поставянето на информационна табела.

„Сградите ще бъдат на отстояние по-малко от 10 метра, което означава, че ние слънчева светлина няма да видим и дори ще можем да си подаваме огънче с пациентите на болницата“, обясни Росица Иванова, която живее в блока.

По думите й, той е построен през 1969 г. и има опасност основите му да поддадат при бъдещото изграждане на болничния корпус, тъй като вече имало пукнатини от трамбоването на пробива „Модър – Царевец“.

Недоволните граждани вече са внесли писмо до ОбС и до кмета на Пловдив Костадин Димитров, в което настояват да спре "поредното строително безумие", както го наричат. За момента обаче още нямат отговор.

Росица Иванова упрекна и кмета на район „Западен“ Тони Стойчева, че не е спряла разрешителните за строеж и за изсичане на дървета под техните прозорци.

„Всеки има право да протестира, разбирам жителите, защото на никого не е приятно под прозорците му да има друга сграда. Аз нямам правомощия да ги спра, тъй като разрешителните са издадени от бившия главен архитект на общината Димитър Ахрянов. Когато са се обсъждали ПУП-овете, архитекта на район „Западен“ е спрял намерението да се изграждат високи 9 етажа сгради“, каза Тони Стойчева.

Директорът на УМБАЛ „Каспела“ проф. Илиан Дойков коментира, че никой от недоволните не е дошъл при него да му обясни какво ще се строи на терена. 

„Улиците в района масово са широки по 9,50 метра и това не притеснява никого. Отстоянието от стария блок също ще бъде толкова“, допълни той.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00