Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Древно познание ни показва живота като игра

| обновено на 08.04.24 в 18:26 | Интервю
6
Снимка: Личен архив

Думата „Lila“, на санскрит, означава игра. Древното познание ни учи, че нашият живот е игра, в която ние експериментираме различни части от себе си и се развиваме. Как се случва това? На 11-и април, от 18.30 часа, в пространството на „Пълдин арт клуб“ в Пловдив, в рамките на събитието „Лила игра и медитация“, Елица Василева ще разкаже и покаже повече.  

Lila игра е отражение на нашия живот в миниатюра.Човек може да види моментната картина за това какви пречки има пред себе си и какви уроци учи, в сегашния момент от живота си. Да разбере повече за своите енергийни тела и за това какво се случва в процеса на еволюция. Медитативните практики са средство, с което можем да променяме хода на играта, да създаваме по-добри условия за себе си и да се пречистваме. Всеки дошъл на събитието, ще научи практика, която ще му помогне да събуди кундалини и да пречисти чакрите си“, разказва Елица Василева. 

Тя е магистър психолог и консултант, психотерапевт, сертифициран от Ontogony Instutute Карлос де Леон, Канада и Европейската асоциация по приложна психология. Има повече от 10 години опит в индивидуалната и групова психотерапия, и повече от 15 години опит в работата със сънища. Обучавала се е в различни университети и алтернативни школи в България, Мексико, Канада и Испания. Елица Василева практикува Кабала и Вайраяна будизъм. Нейни учители, съмишленици и приятели са д-р Карлос де Леон и Лиз Падмадеви, която е психотерапевт, сертифицирана в психотелесната и трасперсоналната психотерапия. Тя е инструктор с много задълбочени знания и практика в духовните учения тантра, енергийно лечение и тибетски будизъм. 

„В терапията започнахме да смесваме модерната психология с духовните практики. Така забелязахме, че се получават много добри резултати. По този начин успяваме да даваме на хората повече ресурси, за да се справят с проблемите заради, които идват на терапия. Що се отнася до Lila игра, тя символизира пътя на нашите души или какво се случва с нашата душа, когато се роди във физическия свят. За килимчето, на което играем Lila играта ние казваме, че това е физическият свят. Душата се ражда и започва едно минаване през различни състояния. Всяко от квадратчетата, нарисувани на килима, символизира различните състояния на човека. Има квадратче „милосърдие“, както и квадратче „завист“, „гняв“ и така нататък. Играта се играе, като човек хвърля зар, пада му се определено число и той стига до определено състояние, квадрат, на който е изписано това състояние. Интересното е ,че точно зарът е съдбата и това, което ние наричаме карма и тази по-обща сила, която ръководи нашия живот на земята. Ние използваме зара, за да видим нещата тук и сега, какви са нашите пречки или блокажи в сегашния ни живот, също какви предимства и ресурси имаме. В едно кратко време, в което се забавляваме и играем можем да научим нещо за себе си“, добавя Елица Василева.

Lila игра е древна игра. В днешно време, тя съществува и под формата на настолна игра. Елица Василева използва за играта специален килим, на който е изрисувана самата игра. Миналата година, при гостуването си в България, Лиз Падмадеви подарява килимчето на Елица Василева, с която правят заедно и онлайн събития.

На събитието в четвъртък, след играта, присъстващите ще продължат да изследват и пречистват себе си с една практика на д-р Карлос де Леон. Това е медитация, която се нарича „Дурга“. Тази година, на 7-и и 8-и юли, д-р Де Леон ще гостува в България, в залата на „Арменски културен дом“, в София.

Елица Василева е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

С грижа и любов за четириногите

"Хомеопатия за четириноги любимци" е първото по рода си издание за сферите на приложение на хомеопатичния лечебен метод във ветеринарната практика. Този наръчник е предназначен за употреба както от ветеринарни хомео­пати, така и от ветеринарни лекари и стопани на кучета и котки без допълнителна специализация по хомеопатия. Той е надежден справочник за..

публикувано на 30.04.24 в 13:11

Гриша Ганчев и синът му се оттеглиха от ЦСКА

Бизнесменът Гриша Ганчев и синът му Данаил Ганчев се оттеглят от управлението на ЦСКА. Притежаваните от тях акции са прехвърлени безвъзмездно на фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“. Това съобщиха официално от клуба, като повече информация ще бъде предоставена на специална пресконференция на 7-ми май от 10:00 часа в залата на..

публикувано на 30.04.24 в 12:46
Футболистите на

Волен Чинков ще ръководи реванша "Ботев" - ЦСКА

Волен Чинков получи наряд за полуфиналния мач-реванш от турнира за Купата на България между Ботев (Пловдив) и ЦСКА. Двубоят на „Колежа“ е от 18:45 часа в сряда и ще бъде предавана пряко по Радио Пловдив. Първата среща на Националния стадион "Васил Левски" завърши с победа на „канарчетата“ с 1:0. Асистенти на Чинков ще бъдат Иво Колев и Дениз Соколов, а..

публикувано на 30.04.24 в 08:42

Ясен Танев за инициативата на ЕЦИХ "Тракия"

 Днес от 17.30 на ул."Драва"2 Европейския цифров информационен хъб "Тракия" организира среща на тема "Предприемачеството като житейска стратегия и как Европа помага за това".  С АйТи експерта от хъб "Тракия" - Ясен Танев говорихме за събитието.  В резюме той представи накратко предприемачеството като житейска стратегия и с какво Европа може да..

публикувано на 29.04.24 в 17:25

"Спартак" разби с 4:0 "Сокол" и запази върха на Югоизток

"Спартак" (Пловдив) разби с 4:0 закъсалия "Сокол" (Марково) в среща от 32-ия кръг на Югоизточната Трета лига. По този начин "гладиаторите", водени от Иван Кочев, запозиха лидерската си позиция с актив от 80 точки, с 2 повече от втория "Саяна" (Хасково) и 3 пред ОФК "Несебър". Антон Маргаритов откри резултата в 28-ата минута. Няколко минути по-късно..

публикувано на 29.04.24 в 16:38