Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чистенето на р.Марица в Пловдив започва, временен път ще вкарва техниката в реката

| обновено на 09.04.24 в 09:47

Най-сетне след дълги перипетии предстои да започне дългоочакваното почистване на река Марица по коритото и в Пловдив.  Изпълнител е софийската фирма „БКС – Озеленяване“, а срокът е 90 дни.  
   

То започва от утре, 10-ти април, с организационни дейности – разстановка на човешкия персонал и разполагане на техниката.  В четвъртък или петък стартират ефективните работи по почистването, като в началото ще влязат работници с резачки, без тежка техника – обясни пред Радио Пловдив ресорният заместник-кмет Иван Стоянов.

Действията ще се проведат на пет етапа, от изток на запад, започвайки от Железния мост към остров Адата и  вътрешността.  Всеки етап се очаква да трае по една седмица.

Почистването ще обхване само дървесната растителност, като наноси няма да се изнасят.

Започва се по бреговете, откъм подпорните страни, за да се запази екоразнообразието.

Относно дърветата, има два начина – да се изкореняват или да се изрязват. Първият начин предполага по-трайно и удобно поддържане на чисто корито. Изкореняването обаче крие опасност от подронване на почвата, което може да ерозира острова.  Затова има вариант първо да се пристъпи  към отсичане и след това изкореняване на дърветата, по преценка на експертите.

Проблеми се очакват при подхода на тежката техника към коритото на някои места, където обаче е решено да се изградят временни пътни съоръжения, включително сглобяеми мостове и понтони.  Такова място е брегът по протежението на бул. „Марица“ – Юг. Това означава, че реалната работа ще започне в дните от следващата седмица, докато всичко бъде подготвено.

На този етап не е известно какъв обем дървесина ще бъде изнесена от коритото на Марица, но във всички случаи нейното складиране и обработка е осигурено чрез компостиращата инсталация.

Процедурата е напълно прозрачна, за да няма пререкания или съмнения, които да се явят като спънки.

При благоприятни условия, всичко трябва да приключи за три месеца, какъвто ангажимент по договор е поела фирмата изпълнител.  Пролетта дойде и не може да се чака заради възможна опасност от приливна вълна след зимното снеготопене.  

След края на почистването, коритото на Марица ще се поддържа регулярно от Община Пловдив, със специално закупена за целта техника, което също предстои, подчерта Иван Стоянов




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Дим от запалени отпадъци в Шекер махала стресна пловдивчани

Сигнал за пожар в "Шекер махала" в Пловдив е получен малко след 21,20 ч. тази вечер, съобщиха от пловдивската пожарна. Огънят е тръгнал от запалена купчина отпадъци, но впоследствие се е разраснал. Димът от пожара е станал видим от различни крайща на града и хората са се притеснили, но опасност няма. На място са три екипа огнеборци, които гасят пожара,..

обновено на 15.07.24 в 22:23

Евакуираха посетители и персонал на пловдивски МОЛ заради пожар

Евакуираха пловдивски МОЛ заради запалено електрическо табло на заведение в зоната за хранене, видя репортер на Радио Пловдив. Пред търговския обект на бул. "Руски" изчакваха посетители, персоналът на магазините и един пожарен автомобил, а входовете се охраняваха от охранителната фирма, която обслужва обекта. От РДПБЗН-Пловдив потвърдиха за инцидента...

публикувано на 15.07.24 в 20:29

Огромно задръстване, катастрофа край Косово затапи трафика Асеновград - Смолян

Силно затруднено е движението по пътя между Асеновград и Смолян, а причината е катастрофа, възникнала около 13.50 ч. край разклон за село Косово. В сблъсъка са участвали  три автомобила, които са препречили платната за движение.  В пловдивска болница за прегледи е транспортирана 15-годишно момиче, пътувало в една от ударилите се коли...

публикувано на 15.07.24 в 16:04

Арестуваха измамник, "ужилил" двама с 68 000 лева

Задържаха за постоянно в ареста 69-годишен мъж за две измами на обща стойност 68 000 лева, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен за това, че за две години и три месеца в Пловдив и Шумен измамил двама мъже, като обещал доставка на 1500 метални варели за пчелен мед от Украйна и южнокорейски автомобил. Първоначално 69-годишният измамник..

публикувано на 15.07.24 в 15:54

Съдът в Смолян спря таксуването в новите Сини зони

Административният съд в Смолян спря допуснатото предварително изпълнение на заповедта на кмета Николай Мелемов за събиране на такси от новите сини зони в областния град, съобщи адв. Елена Радева - Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян“. Тя уточни, че със заповедта от началото на юли е въведено платено паркиране на нови улици и паркинги..

публикувано на 15.07.24 в 15:11