Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес стартира сезонът за борба с градушките

На 10 април започва активният сезон за борба с градушките. Противоградовата защита покрива територия от около 22 милиона дка в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен от 11 командни пункта и 262 ракетни площадки към тях. 

Тази година градозащитната дейност започва по-рано от обичайното поради прогнозираните през второто десетдневие на април наднормени температури, които в комбинация с неустойчивата атмосфера, са предпоставка за градушки. 

Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ разполага с близо 11 800 противоградови ракети. При висока честота и интензивност, Агенцията има готовност да закупи допълнително ракети, за което са предвидени средства. 

През активния сезон т.г. ще се осигурява  радарно покритие на атмосферата над територия на Република България със седем метеорологични радарни станции, оборудвани със софтуер IRIS на „VAISALA".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Почитаме Св. Св. Константин и Елена

Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос.  Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а Църквата го възпява като "апостол между царете". Възпитан в езичество, след едно..

обновено на 21.05.24 в 07:55

Пазарджик празнува

Денят на светите равноапостоли Константин и Елена 21 май е Празник на Пазарджик. Той се отбелязва за 38-и път в новата история на града.  Началото ще бъде дадено в 8 часа с тържествена литургия в едноименната църква „Св. Св. Константин и Елена“. След това ще се проведе традиционното литийно шествие от храма през бул. „Георги Бенковски“ и ул. „Хан..

обновено на 21.05.24 в 07:55

Обсъждат мерки срещу домашното насилие

Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще открие в заседателната зала на общината междуинституционална среща, посветена на координацията на работата за защита на хора, пострадали от домашно насилие и живеещи под прага на бедността.  Организатор на кръглата маса е Адвокатска колегия – Пловдив. На срещата ще присъстват представители на държавни и..

обновено на 21.05.24 в 07:55

УХТ присъжда почетно звание на испанския посланик

В Университета по хранителни технологии ще се проведе официалната церемония по връчване на званието "Доктор хонорис кауза" на Алехандро Поланко Мата, посланик на Испания у нас.  Гости ще бъдат представители на дипломатическия корпус, на държавната и местната власт.

публикувано на 21.05.24 в 07:55

Втори път удължават проекта "Грижа в дома" в Асеновград

С още три месеца се удължава срокът на проекта „Грижа в дома в община Асеновград“, след като кметът Христо Грудев сключи ново допълнително споразумение към административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с Управляващия орган на Програма “Развитие на човешките ресурси“. С отпуснатите близо 405 000 лева проектът ще..

публикувано на 20.05.24 в 16:48