Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има възможности за контрол на Паркинсон

Всяка година на 11 април  отбелязваме Световния ден за борба с Паркинсон. Това е хронично и прогресиращо заболяване на мозъка, което в световен мащаб засяга над 10 млн души, предимно над 60-годишна възраст. Символ на хората, живеещи с Паркинсон е лалето. 

За причините, симптомите, начините на лечение и превенция на жестоката болест, от която страдат не само болните, но и техните семейства, "Точно днес" ще разговаряме с д-р Юлия Костадинова - началник на отделение по Неврология към УМБАЛ "Пълмед". 

"Паркинсон е хронично невродегенеративно заболяване,  което протича с влошаване на симптоматиката и в много случаи води до тежка инвалидизация.  То не е от най-разпространените, но е на второ място по честота сред невро-дегенеративните заболявания след болестта на Алцхаймер. Това заяви д-р Юлия Костадинова.

Данните за разпространението на болестта са различни, според регионите. Новорегистрираните случаи на заболелите са средно между 9,7 и 13,8 на 100 000 население годишно. 

"Тъй като заболяването е хронично, общият брой на болните е много повече от новорегистрираните, като от 19 на 100 000  в Китай те стигат до 300, 350 000 в различните етноси в Бомбай и Индия".

В България болните са около 12, 12 500 хората с болестта на Паркинсон. Голяма част от тях обаче са останали извън регистрите. По данни на Българското дружество по неврология  10% от тях са в напреднал стадий.

Д-р Костадинова подчерта, че все още не е известна истинската причина за появата  и развитието на болестта. "Знае се обаче, че  това е увреждане на  допаминаргичните неврони в централната нервна система, които се синтезират от специфична структура, в която те са разположени и постепенно те се увреждат, като в основата на заболяването е недостигът на допамин".

Като симптоматика, д-р Костадинова посочи , че две са генералните формина заболяването. "Едната протича с т.н. тремор на ръцете, като обикновено се засяга една от двете ръци, много по-рядко и двете или поне не - в началния стадия. Другата се изразява в скованост на  движенията и мускулатурата, но има и смесени форми. Обикновено се нарушава двигателността и мобилността на хората, тяхната двигателна активност във всичките й форми".

Появата на тремор в някой крайник трябва да алармира хората, въпреки че невинаги тя е задължително да се асоцира с Паркинсон. Това обаче трябва да бъде сигнал за пациента да потърси специалист за установяване на причините.

Д-р Костадинова бе категорична, че България разполага с всички възможности за добър контрол на заболяването, които се прилагат и в чужбина и че по темата има национален консенсус сред специалистите, като критериите за поставяне на диагнозата, начините на диагностициране и лечението са  в строга рамка.

"При забелязване потреперване на крайник, промени в почерка, промени в модулацията на гласа, загуба на обоняние, пациентът трябва веднага да потърси помощ, защото колкото по-рано започне лечението, толкова по-бавно прогресира болестта и има възможности за вторична профилактика", заяви още д-р Юлия Костадинова.

Интервю - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19

ИТН ще внесе разума в 50-я парламент

"В листите за предстоящите избори са колеги, с които сме работили от началото ни като създаване на политическа формация ИТН, като отдавна сме се очистили от хора, които искаха да използват платформата ни за други цели. Абсолютно обединени сме като отбор и устремени към много добрите резултати, които ще постигнем със сигурност в Пловдив на 9 юни." Това..

публикувано на 07.05.24 в 10:02

Следобед ще бъдат обявени водачите на листите на ПП-ДБ

Преговорите в коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ) приключиха успешно и днес в 15.00 ч. ще регистрираме листата си в РИК. Това съобщи в предаването „Точно днес“ доскорошният депутат Йордан Иванов, който е кандидат за нов мандат от Пловдивска област. Бившият областен управител отказа повече подробности за..

обновено на 07.05.24 в 09:56
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09

"Добро утро, ден!" с д-р Ваня Танчева-Манчева

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Д-р Ваня Танчева- Манчева. Жена с размах, с чувство за хумор и дар слово, чийто професионален път от цели 42 години е свързан с контрола на здравната система в Пловдив и областта.  Минава през всички нива на ХЕИ и РЗИ, като последните 11 години, до 2021 година, е директор на инспекцията. Казва,..

обновено на 04.05.24 в 13:04