Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съби Гавраилов представя "Златю оживява" в Брезово

Художникът Съби Гавраилов, който е родом от Брезово, пристигна от Англия в родния си град, за да открие тази вечер изложба с нарисувани от него портрети. Експозицията е озаглавена „Златю оживява“ и е посветена на участието на емблематичния пловдивски художник, който също е родом от Брезово, във Венецианското биенале през 1942 година. Освен това Гавраилов ще проведе семинар с талантливи деца от община Брезово. 

Съби Гавраилов от 20 години живее, работи и твори в Лондон. Първоначално е работил в областта на кетъринга, в луксозни хотели и старчески домове. Но впоследствие страстта към рисуването надделява.

Гавраилов има далечна родствена връзка със Златю Бояджиев чрез своя прадядо. Казва, че като художник донякъде се е повлиял от емблематичния творец.

Всъщност поводът  за изложбата „Златю оживява“  е именно участието на Златю Бояджиев във Венецианското биенале през 1942 година. Картината му "Брезовски овчари" влиза в каталога на биеналето, а другата – "Пъдари", е била откупена от Националния театър в Скопие и в момента е там. Това е много голям успех за Златю Бояджиев, смята Съби Гавраилов. 

Изложбата тази вечер е посветена предимно на портретите и портретното изкуство. В тази посока ще бъде и семинарът с деца, който се провежда преди изложбата и на финала на който талантите ще получат сертификат от художника.

Изложбата на художника Съби Гавраилов ще бъде открита тази вечер от 18 ч.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 20 - 26 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 0.07.2024г.  бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Дипти Капур. Ерата на порока. 686 стр., 6А, Orange  books2024. Джилиан Кантор. Призраците на миналото. 304 стр., ок. 5А, Плеяда, 2024. Роберта Грегорио. Капри завинати. 288 стр., ок. 4а, Ера, 2024...

публикувано на 22.07.24 в 12:55

ГХГ представя "Завръщане" на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев, малко познат у нас, разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Тя е озаглавена "Завръщане" и от 23 юли до 21 август 2024 г.    на двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър  I “ №15)  ще бъдат изложени повече от..

публикувано на 22.07.24 в 11:24

Откриха голяма лятна сборна изложба в галерия "Аспект"

Голяма лятна сборна изложба е открита в галерия "Аспект". За нея разказва галеристката Олга Петрова . "Общи изложби обичам да правя, защото винаги са любопитни и интересни. Те са на принципа "за всекиго по нещо", а всеки посетители може да открие нещо, което му харесва, и да види нещо, което е различно". Авторите са много различни като стил,..

публикувано на 22.07.24 в 10:25

Оловният войник събира публика в Цар-Симеоновата градина

В рамките на фестивала за улични изкуство „6Fest“в Пловдив днес в Цар-Симеоновата градина малчуганите могат да гледат (11 ч.) спектакъла „Храбрият оловен войник“. Спектакълът е продукция на „Камбана Арт“ – София. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Община Пловдив и е част от Културния календар на..

публикувано на 21.07.24 в 07:49

В "Срещите" за Петър Берон и неговия "Рибен буквар"

[module="Media" entry="Audio" title="Предаването ''Срещите'' на 9 март" url="http://82.119.84.123/storage/Radio Plovdiv/2024/PREDAVANIA_2024/PUBLICISTIKA/Sreshti/SRESTITE_09,03,2024.mp3" download="false" class=""  Да си спомним за учения енциклопедис Петър Берон и неговия "Рибен буквар", който стана на 200 години.                             Гост на..

обновено на 20.07.24 в 10:11