Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ударите на Иран върху Израел не са нещо неочаквано за региона

Въпросите за ударите на Иран върху Израел са свързани с многопластови аспекти - исторически, геополитически, психологически, ако щете. Това обясни в предаването "Точно днес" преподавателят в СУ "Св. Климент Охридски" и геополитически анализатор проф. Марин Русев

"Нищо ново, нищо неочаквано за региона", допълни той. 

"Това е едно от вечните олицетворения на притчата за синовете на Адам, където единия убива другия. Тя най-вероятно се е разиграла в Близкия изток. Той е сцена на още една притча - за синовете на Авраам или в ислямския свят - Ибрахим, които враждуват. Новото обаче е, че Иран вече е в състояние да обстрелва. Тук става дума за резултат от десетилетни усилия и подготовка на Иран и това е послание да се съобразяват с него".

Това е вторият опит през последните месеци да се отклони вниманието на света от Русия и инвацията й в Украйна, посочи анализаторът. 

Според проф. Русев "Иран търси признание. От друга страна американският президент Джо Байдън е блокиран от Конгреса си и търси изход. Доналд Тръмп търси реванш. Русия иска да излезе от кадър, Израел търси повод и Нетаняху също търси политическо безсмъртие. Китай чака всички да се изтощят. ООН стана все по-слаб арбитър".

Геополитическият анализатор насочи вниманието и към Израел. 

"Ако погледнем картата по времето, когато е създадена страната през 1948 г. с 14 000 кв. км, после картата от 1956 г. от Суецката криза, след това Шестдневната война 1967 - 1973 г., няма как да не забележим, че след всеки конфликт Израел консолидира територията си и вече е 22 000 кв. км. 

Крайният потенциал на цялата територия от решението на ООН и заедно с арабските територии е 28 000 кв. км. и от тази гледна точка почти 10 милиона души, живеещи на 22 000 кв. км, прави около 450 жители на кв. км. Дори и в Европа, където има по-благоприятни условия, няма такава гъстота. Можем да търсим и в тази посока отговор на въпроса кой има интерес". 

Мисля, че не е лош поводът за Израел да реши един отдавна "тежащ" въпрос какво ще стане, когато Иран се сдобие с ядрено оръжие, допълни проф. Русев.  

Той посочи, че в миналото Османската империя е смятала, че никога не е имала по-голям враг за устоите на исляма от шиитите - нито евреите са били толкова опасни, нито християните. 

"Затова си мисля, че Израел се надява на арабска изолация спрямо Иран", добави геополитеческият анализатор.

Цялото интервю на Веселина Пеев с проф. Марин Русев е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12