Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близкият изток е на ръба на голяма регионална война

Експертът по международна сигурност от Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов коментира пред Радио Пловдив, че ударът на Иран срещу Израел е бил очакван, заради провокираната по- рано криза от Израел с атаката срещу иранската консулска служба в съседна Сирия. 

"Това е равносилно на обявяване на война, т. е. Израел обяви война на Иран и Техеран беше принуден да отговори", почерта анализаторът и добави, че става дума за демонстративна операция, прия която Иран искаше да покаже, че има военна мощ да отговори. Това е причината, според него,   акцията да е с ограничен мащаб, без цивилни жертви и сериозни щети и без да има продължение. 

Според Николов политиката на Иран досега беше на въздържане от преки военни действия в региона, защото не е заинтересован от въвличане във военен конфликт. В същото време страната е обградена с прокси сили – хутите, Ливан, Хизбула, като  разчита на тях да решава своите въпроси. "Балансът обаче се измести, наруши се. В същото време Иран никога не се отказвал да унищожи Израел, а Тел Авив никога не се е отказвал от разширяването на влиянието си, въпреки че напоследък губи подкрепата на световното обществено мнение заради офанзивата в Газа", каза той.

Експерът смята, че Техеран си дава сметка,  че не е в негов интерес да води война със съседни страни. В същото време той смята, че военната операция на Иран с ятото от дронове струва много по- евтино, отколкото изградената от Израел ПВО-защита за милиарди долари. Изводът, който прави Симеон Николов е, че  ако избухне война и тя продължи повече от седмица, Иран ще има предимство, защото ПВО-то на Израел е твърде скъпо.

Прогнозата на експерта е, че Близкият изток е на ръба на пропастта на една голяма регионална война, която може да стане световна. 40% все още, по думите му, има шанс разумът на надделее. 

По публикацията работи: Неда Велкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12

Седем пъти са завишени нормите за ФПЧ във въздуха над Пловдив

Значително превишаване на нормите на фини прахови частици е регистрирано във въздуха в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов, който и в момента е на мястото на пожара в Цалапица. Данните от измерванията на мобилните станции показват концентрация от 350 mg/m³ ФПЧ 10, съобщават от община..

обновено на 02.08.24 в 11:44

Димът от сметището край Цалапица обгази Пловдив

Има превишаване на нормата на фините прахови частици във въздуха на Пловдив и Стамболийски, съобщи   областният управител проф. Христина Янчева . Причината е горящото втори ден сметище край Цалапица. "При норма 50 единици фините прахови частици са 70 единици", съобщи проф. Янчева по данни на РИОСВ към 8 часа, като уточни, че останалите показатели..

обновено на 02.08.24 в 11:23

Общинските съветници имат право да поискат моята оставка

Управителят на общинско дружество „Екобус“ Илко Търпов заяви в интервю за Радио Пловдив, че общинските съветници имат право да искат неговата оставка. Повод за неговите думи стана приетият вчера финансов отчет на дружеството за 2023 година, от който е видно, че натрупаните общи загуби към момента, са в размер на 137 хиляди лева, като само за..

публикувано на 02.08.24 в 10:52

Да не допуснем България да бъде засмукана в турбулентния свят

"Ако говорим за съставяне на някакво мнозинство или на Правителство, шансовете са нулеви. Всичко, което предстои да наблюдаваме към момента, са движения насочени основно към реклама колко сме национално отговорни. Това се отнася за всички партии, а не само за ИТН. И математически, и политически не е възможно съставянето на управление в рамките на..

публикувано на 01.08.24 в 10:18