Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според НИНКН оградата на Небет тепе е недопустима и вредна

| обновено на 17.04.24 в 11:46

Поставената ограда на Небет тепе е недопустима и вредна, каза пред Радио Пловдив директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров. Становището на института, което се позовава и на министерството на културата от 2022- ра година в същия дух, е изпратено до Общинските съветници на Пловдив в отговор на запитвене от групата на ПП - ДБ.

В него се цитира позиция на зам. -министъра на културата от 2022 година, в която се казва:
"Заданието не поставя изискване към проекта за поставяне на ограда. Оградата създава друг образ и начин на функциониране на комплекса като ограничава достъпа. Включването й в проектната документация на този етап е недопустимо."

Пред Радио Пловдив Арх. Петър Петров съобщи, че е направил проверка на място, за да види "какво е направено и дали нещо може да се спаси". По неговите думи оградата не само е недопустима, тя е несъгласувана по проект.

"Така че нещата са доста по- тежки отколкото само една ограда, защото има и бетон отдолу. Предтавяте ли ки как се кърти бетон върху арлеология?!"

Препоръката на НИНКН е да състави комисия и да се прецени как да се действа, защото дори премахването на бетонната основа на оградата е проблем. Тази комисия трябва да се инициира от кмета на Пловдив, с когото имаме добър диалог, да се включат представители и на министерството на културата, смята директорът на НИНКН.

И днес проектантът на обекта арх. Румяна Пройкова поддържа мнението си, че Небет тепе, като изключително значим археологически обект, трябва да бъде защитено. Тя не отрече, че е била запозната със становището от 2022-ра година.

По думите й "проектът е съгласуван, но има забележка, с която не се приема наличието на ограда, но и общината, като собственик настоява да е оградено. Аз не съм настоявала да се изпълнява нещо, което е недопустимо". 

На базана на изпратения от от НИНКН отговор от групата на ПП- ДБ отново настояха за незабавно премахване на металната ограда. 

На заседанието на Общинския съвет следващата седмица те ще настояват кметът Костадин Димитров да каже какви мерки ще придприеме след полученото становище.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

публикувано на 13.07.24 в 18:11

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 13:42

Пазарджик наследи още близо 6 млн. лв. дълг от екипа на Тодор Попов

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 милиона лева  неустойка заради закъснели плащания към фирмите, които рециклират отпадъците на общината.  Неизгоден договор, сключен от предишния кметски екип със срок до края на 2025-та година, задължава общината да плаща по 115 хиляди лева за всеки просрочен ден на плащанията. В същото време, по..

публикувано на 13.07.24 в 13:40

Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря

Община Хисаря се нуждае спешно от доброволци, които да помагат на пожарникарите за гасенето на пожара в района на кв. Миромир.  Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите Тази сутрин е решителната фаза за гасенето на огнената стихия, затова е необходимо в гасенето да се включат колкото може повече хора. Това..

обновено на 13.07.24 в 13:18

„Хоро при извора“ във Велинград

Велинград е домакин на двудневен фестивал „Хоро при извора“, в който ще се включат над 700 танцьори от всички краища на България и състави от Босна и Херцеговина.  Това е 11-то издание на фестивала, който по традиция ще започне с дефиле на танцовите групи от парк „Вельова баня” до площад „Н. Гяуров” в центъра на Велинград. Там ще е официалното..

публикувано на 13.07.24 в 09:21