Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова.

За вота на недоверие към служебния кабинет

„Не мога да допусна, че Корнелия Нинова, която е по професия юрист, и то практикувала тази професия, не знае, че няма как да се гласува вот на недоверие от орган, който не е гласувал това правителство. Още повече, че в разписаните промени в Конституцията няма промяна, която да отнема правомощията на президента той да назначава с указ кабинета. Единственият, който би могъл да освободи този служебен кабинет, е и този, който го е назначил, а именно президента“, каза още Ружа Смилова.

Тя допълни, че като резултат от промените в конституцията, касаещи правомощията на президента в частта служебен кабинет, става ясно, че всъщност те не са чак толкова недомислени. „Виждаме споделена отговорност между служебния премиер и президента, така че не е достатъчно премиерът да поиска 1 или друга промяна, най-малкото президентът да има възможността да поиска сериозни мотиви за 1 или друго назначение от служебния премиер. Очаквам точно това да се случи в петък.“

За смените на служебни министри

Политологът допълни, че ако служебният премиер Димитър Главчев откаже да се яви и даде аргументи, не е напълно немислимо да видим протакане във времето на освобождаване и назначаване на нови хора в служебния кабинет.

„По-скоро смятам, че Радев няма да поеме  тази отговорност да блокира работата на служебния кабинет. Напротив, ще се опита да прехвърли отговорността. Утре ще видим какво ще се случи. Не очаквам президентът да освободи Главчев като служебен премиер“, каза политологът.

Ружа Смилова допълни, че обясненията защо се иска отстраняването на 2-ма министри са изтъкани от противоречия. „Получихме някакви обяснения, част от които чисто битови за изключени телефони, що се касае до външния министър. Всъщност основните мотиви изглежда са политически и това, между другото, е от добрите страни на институционалната уредба, която беше изработена с промените в конституцията“.

Тя припомни, че парламентът може да иска изслушване на министър-председателя, на министри, да упражнява парламентарен контрол. Самият президент също може да изисква от премиера да даде мотиви и публично да обсъди с него уволнението и смяната на един или друг министър.

Работата на НС по време на служебен кабинет

Ружа Смилова допълни, че точно днес парламентът решава точно как и дали ще работи по време на кампанията. 

„Всъщност това отново е нов момент в правенето на избори след промените - имаме работещ, действащ парламент. Смятам, че НС по-скоро трябва да е във ваканция, тъй като е немислимо да продължи да функционира като обикновен парламент в ситуация на предизборна кампания. Ще виждаме само скандали, ще виждаме неефективна работа, най-малкото. При извънредни събития, които изискват обсъждане в парламента, винаги може да бъде свикано Народното събрание“.

Каква предизборна кампания да очакваме?

Не очаквам, за съжаление, хубава предизборна кампания, каза още политологът. Ще имаме избори 2 в 1, а и за поредна година всъщност няма да имаме реални избори за европейски парламент, в които да бъдат обговорени важни теми за мястото на България в Европейския съюз. Европейските избори ще бъдат затъмнени от много важните в случая предсрочни парламентарни избори.

За съжаление очаквам кампанията и за парламентарните избори да е изключително неконструктивна и да доведе до излъчване на нов парламент, който много трудно ще преодолее политическата криза. Много трудно ще бъде сформиран, ако изобщо бъде сформиран кабинет и очаквам да има още едни парламентарни избори до края на годината.

Цялото интервю на Елена Крушкова с политолога Ружа Смилова е в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Икономическият оптимизъм за България се отлага с две години

При годишна инфлация от 3% очевидно не можем да кандидатстваме нито тази, нито слдеващата година за еврозоната, а след скандалите в управлението мисля, че и Шенген трябва да го забравим, така че п редлагам да отложим големия оптимизъм за България за 2026- 2027 година. Това сочи анализ на макроикономиста рпоф. Боян Дуранкев, направен в предаването..

публикувано на 30.04.24 в 16:19
Тома Белев

По корупционната магистрала се движат партиите на статуквото

Корупционна магистрала и бърза "зелена" писта за големи инвестиционни проекти, които ще се оценяват в двойно по-кратки срокове или ще се приемат чрез мълчаливо съгласие. Целта – да се улеснят фирми от партийните обръчи в усвояването на средства.  Това е едната гледна точка към определяните като скандални промени в Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 16:16

Броят на бежанците от Украйна у нас е като в началото на войната

Броят на украинските бежанци, които пристигат в Пловдив, бягайки от войната в Украйна, в момента е същият, както от началото на конфликта. Всеки ден от 3 до 5 семейства идват в нашия хуманитарен център само с един куфар и дете в ръце, обясни за програма "Точно днес" Наталия Елис, председател на фондация  „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“. Според нея..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Подготовката за изборите 2 в 1 в Пазарджик върви добре

Подготовката за предстоящите избори за европарламента и за народни представители за 50-то НС у нас върви нормално. Формирани са всички секции на територията на Пазарджик, като те общо са 350, без секциите в специализираните учреждения и подвижните СИК. Това съобщи в предаването "Точно днес" Антони Върбев , председател на 13-та РИК Пазарджик.  Вече..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Твърдите електорати ще изнесат битката на предстоящия вот

Разочарованието на българите от политическите събития през последните месеци, се оказва определящо за начина, по който сега те гледат на политическата ситуация у нас.  Това сочат данните от национално представително изследване на социологическа агенция Екзакта, проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю „лице в лице” сред 1020..

обновено на 30.04.24 в 09:44