Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градска, Дондукова или "Иван Вазов" е обновената градина в Пловдив?

Най-старата запазена фотография на Градината е от 1900 г., тя е представена в изложбата

| обновено на 18.04.24 в 16:31

Няма документи, в които официално градината да е наречена Дондукова, каза Петко Георгиев от НБ "Иван Вазов" и уточни, че при тях се пази единствената карта, която показва Градската градина от първите й години на създаването. 

"Градината се нарича Дондукова от близо 30 години насам.", каза Георгиев, който е завеждащ на "Специални сбирки" в НБ. Той поясни, че това е Първата градска градина в България. Петко Георгиев твърди, че Пловдив е длъжник на Патриарха на българската литература, защото три пъти е поемал ангажименти към Вазов, които са останали неизпълнени.

Вече е експонирана изложба в Градската градина, която показва първия план за града отпреди повече от 140 години, където градината съществува. 

Официално откриване след реконструирането на градина е утре от 19:30 часа. 

Наташа Костадинова, началник на Държавен архив Пловдив каза, през 1883 година Иван Вазов е закупил къща в съседство на градината, за което има документ т.нар. "Владало", което е показано в изложбата. Костадинова също се позова на документи, че градината винаги е наричана Градска и се намира в т.нар. "Квартал 178". Вазов нарича градината точно Дондукова, само в едно свое стихотворение от стихосбирката "Поля и гори".

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов каза, че обектът дава възможност за по-бурно развитие на нашия град. 

Общинският съвет ще реши как да се казва градината, проектът който реализирахме буди възхищение и всеки се изказва по темата, допълни Стаменов. Той се позова на исторически документи, които са издирили и от тях става ясно, че градината винаги се е наричала Градска. 

Цялата реконструкция на градината и прилежащите зони и улиците до нея е на стойност 4.5 млн. лева. В пространството има видеонаблюдение, интернет, пейки, кошчета, настилките са от гранит. Вече са готови 4 водни атракциона, вкл. централният фонтан.

В следващите три дни има подготвена специална програма в градината. В петък, 19:30 часа е откриването с Държавна опера -Пловдив, събота е концертът на Биг Бенд Пловдив, неделя ще има работилници за деца и музикална програма.

По повод на идеята улица "Христо Г. Данов",  до Градината да стане пешеходна, кметът на Централен каза, че това решение ще вземат общинските съветници. В близките 10 дни това предложение ще се гледа от комисиите на ОбС-Пловдив. 

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Клисура почетоха героите на Априлското въстание

Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието. Това каза в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният министър-председател Димитър Главчев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад "20 април" в града. Десетки..

публикувано на 30.04.24 в 22:39

Пътен инцидент с кмета на Кричим

Кметът на Кричим Атанас Калчев е невредим след тежката катастрофа, която стана с неговия служебен автомобил. Във фейсбук профила си той е качил снимки от инцидента. На тях се вижда, че автомобилът му е силно смачкан . След удар отзад от товарен автомобил колата на кмета се е блъснала в друг автомобил. Калчев пояснява, че по време на инцидента колата е..

публикувано на 30.04.24 в 21:16

2000 лв парична гаранция за Капитана, блъснал жена

Гаранция в размер на 2000 лв. Тази мярка определи Окръжният съд в Пловдив за рокера Иван Капитана, който причини средна телесна повреда на жена, след като седна зад волана с 3,3 промила алкохол в кръвта. Рокерът е признал вината си и по двете обвинения - за управлението след употреба на алкохол и за причинената телесна повреда.

публикувано на 30.04.24 в 17:19

В Брестовица започна изграждането на 8-километровия водопровод

С първа копка и водосвет започна обновяването на ВиК мрежата на село Брестовица, чиято вода от 4 години е негодна за пиене заради съдържание на манган. На церемонията в местност между селата Брестовица и Йоаким Груево присъстваха директорът на ВиК – Пловдив инж. Антон Гълъбов и кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, както и жители на селото и..

обновено на 30.04.24 в 16:58

Съдът остави в ареста ало бандата, завлякла с 30 000 лв пенсионерки

И тримата ало измамници остават за постоянно в ареста, реши Районният съд в Пловдив. 46-годишният Пламен Тодоров от Габрово, Мартин Величков - 25-годишен от София и 40-годишният Недко Генчев от Полски Тръмбеш имат постоянни адресни регистрации в родните си градове, но съдът реши да им наложи най-тежката мярка за неотклонение, тъй като има вероятност да..

публикувано на 30.04.24 в 16:00