Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)
Снимка: Радио Пловдив, Иванка Петкова

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото.

Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на 2 225 000 лв без ДДС на ВиК – Пловдив, за изграждането на довеждащия водопровод. Вече има избран изпълнител, а срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 6 месеца (180 календарни дни), посочват от ведомството.

„Първо ВиК трябва да изпълни своята част от работата и да изгради 8-километровия довеждащ водопровод, както и ниската и средна мрежа в селото. За там са нужни 7 млн. лв. Тогава общината може да започне своята част – да изгради мрежата във високата част на Брестовица и да асфалтира всички улици с обща дължина от 27 км. Разчитам МРРБ да ни финансира с 3,6 млн. лв. за високата зона и още 10,7 млн. лв. за пътните настилки в селото, тъй като не можем да се справим със собствени средства“, посочи Павел Михайлов.

Общината има готов проект и избран изпълнител за своята част, но чака финансиране. За 4 години, от както бе открит манган в питейната вода на селото, нашата кореспонденция с институциите наброява 157 писма, подчерта кметът на „Родопи“.

Сондирани са 3 водоизточника с чиста питейна вода и достатъчен дебит, които обаче се намират в землището на с. Йоаким Груево в община Стамболийски. Третият сондаж може да захранва в бъдеще и с. Кадиево, тъй като неговите водоизточници са близо до старите на Брестовица, които са замърсени с манган.

Заради продължаващите вече 4 години проблеми с водата хората се организират и си носят чиста вода с туби от близки местности, от Хисаря, Брацигово, Велинград. Така живеем, разказа кметът на селото Мария Манолова.

Въпреки това, макар и с малко, населението на Брестовица расте, допълни тя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12