Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

| обновено на 19.04.24 в 15:23


Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община Пловдив е вместо ограда да се постави видео наблюдение.

От НИНКН припомнят, че миналия месец директорът на института арх. Петър Петров е посетил Небет тепе заедно със заместник-кмет на града и представител на изпълнителя и отново е поискал да се спре изграждането на металната ограда. По повод на заявеното от кмета Костадин Димитров, че има противоречие в позициите на двете институции и че се очаква окончателното им становище, от НИНКН отговарят, че в института не е постъпвало писмо от местната власт с искане „на инструкции“. 

Подчертава се също, че не се очаква Институтът и Министерството да променят позицията си. "Надяваме, че оспорването на становищата на държавните институции не е опит за прехвърляне на отговорност", се казва още в становището. 

Металната ограда на Небет тепе нарушава архитектурния контекст на стария град и съществуващите там масивни каменни огради. Небет тепе е на първо място градски парк, в който има археологически обекти, а не археологически обект, който трябва да бъде ограден, заявяват още от НИНКН. 

Според експертите му  на Небет тепе е излят бетон, който липсва в проектите, не фигурира във внесената проектна документация и не е съгласуван. Изпълнени са строителни работи без никакви чертежи и без одобрение от упълномощените институции.

Пред Радио Пловдив директорът на НИНКН арх. Петър Петров препоръча спешно формиране на комисия от експерти, които да изготвят плана за премахването на оградата, която освен, че е е незаконна, уврежда археологията под нея. Той недоумява защо проектантите и надзора на проекта не са реагирали на нейното изграждане и попита каква е тяхната отговорност.

 Притеснението на местната власт е, че премахването на оградата ще забави изпълнението на проекта и ще доведе до финансови санкции от финансиращия орган. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Административният съд гледа жалба на бивша кметица на Горнослав

Дело в Административен съд Пловдив този следобед ще гледа жалбата на Ели Корбетова срещу проведено общо събрание на Горнослав в началото на месеца. На него жителите решиха да не допускат концесия на кариера над Горнослав, за фирма „Запрянови-03“.  В началото на месеца 50 от участващите в събранието 53 жители с право на глас гласуваха „против..

обновено на 23.07.24 в 08:14

Жълт код за валежи и гръмотевици важи за 21 области

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевична активност е обявен за 21 области на страната за днес, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) на сайта си. Предупреждението е в сила за областите Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен,..

публикувано на 23.07.24 в 07:12

Издирваните мъж и дете в Стара планина са починали, оцелялото дете е в УМБАЛ "Св. Георги"

Мъжът и детето, поразени от мълния в Стара планина в района на връх Купен, са починали, спасено е 13-годишно момче, съобщиха от Планинската спасителна служба.  В Стара планина издирват баща и дете, ударени от мълния Военен хеликоптер от 24-та авиобаза Крумово се включи в спасителната операция на пострадалите.  Оцелялото дете вече е..

публикувано на 22.07.24 в 18:10

В Стара планина издирват баща и дете, ударени от мълния

В Стара планина мълния е ударила баща и син в района на връх Купена, който се намира до връх Ботев.  Мъжът е на 47 години, детето е на 11. Сигналът за инцидента е подало 13-годишно момче. В ход е спасителна акция, като планински спасители от Троян почти са стигнали до пострадалите, каза дежурният в Планинската спасителна служба. В издирването на..

публикувано на 22.07.24 в 17:00
Пожарът между селата Овчеполци и Цар Асен е локализиран, няма опасност за населените места.

Локализираха пожара до Овчеполци

Локализиран е пожарът, който избухна по обяд в сухи треви, храсти и стърнища в землището на пазарджишкото село Овчеполци. Работи се за пълното му потушаване, съобщи говорителят на пазарджишката пожарна Мирослав Стоянов.  Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци Той допълни, че в района на пожара е завалял дъжд, който много е..

публикувано на 22.07.24 в 14:22