Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Европейската имунизационна седмица

| обновено на 22.04.24 в 11:36

Катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации и Катедрата по инфекциозни болести при МУ-Пловдив организират семинар, посветен на Европейската имунизационна седмица, която започва от днес. Гост-лектор ще бъде доц. Стефка Крумова. Тя е завеждащ националната референтна лаборатория „Морбили, паротит, рубеола“ към Националния център по заразни и паразитни болести.  

От 2022 г. е национално отговорно лице по микробиология към Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм. Тя е национално отговорно лице и за лабораторна диагностика и наблюдение на морбили и рубеола, като част от Глобалната лабораторна мрежа за надзор на морбили и рубеола към СЗО. По време на семинара, отворен за студенти от различни медицински специалности, ще бъдат представени презентации на актуални теми, свързани с ваксините. Лектори ще бъдат Катерина Колева, Сибел Aзиз и Eлица Желязкова, (стажант-лекари, специалност „Медицина“) и Даниел Георгиев (стажант-лекар, специалност „Дентална медицина“).

Това съобщи за програма "Точно днес"  проф. Ани Кеворкян, ръководител на катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации“.


Тя уточни, че в  края на семинара ще се проведе куиз с въпроси, свързани с ваксините и тримата най-добре представили се студенти ще получат награди, а всички останали -сертификат за участие.

Инициативата за организиране на семинар, посветен на Европейската имунизационна седмица в МУ -Пловдив е подета през 2016 г. от проф. Йорданка Стоилова и проф. Ани Кеворкян, ръководител на  Катедра по епидемиология и МБС и проф. Радка Комитова  Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина .


За пръв път през 2005 г. Световната здравна организация стартира инициатива през последната седмица на м. април, посветена на имунизациите с цел да повиши информираността на обществото и медицинските специалисти за ползите от ваксините.

Проф. Кеворкян припомни, че тази година в рамките на инициативата ще се отбележи 50 годишнината от създаването на Разширената програма за имунизации, благодарение на която в света е ликвидирана едрата шарка, заболяемостта от полиомиелит е намаляла с 99%, редица заболявания са в етап на елиминация в определени региони. Въведени са национални програми за предпазване и ограничаване от редица инфекциозни болести.

По тази причина Европейската имунизационна седмица ще отбележи постиженията на програмата да защити няколко поколения хора от сериозни заболявания, които могат да бъдат избегнати с ваксини.

Кампанията ще подчертае също спешната нужда от по-високо, справедливо и равномерно ваксинационно покритие във всички общности, за да няма нови огнища на заболявания, за които има имунизационни препарати.

Наред с постиженията, в обществото възникнаха антиваксинални нагласи, което показва нуждата от по-широко представяне на научно-базирана информация за постигнатото в областта на общественото здравеопазване след въвеждане на ваксинопрофилактиката.

"За цялата 2023 година в страната имаше 20 случая на коклюш, а от началото на тази година случаите са близо 250, каза проф. Ани Кеворкян. Това се случва въпреки високото ниво на ваксинация в най-ранна възраст.  Тя уточни, че заболеваемоста в редица европейски страни, включително и у нас  расте.

Проф. Кеворкян, която е и главен координатор на Националния експертен съвет по имунизации допълни, че има предписания да се прегледа кои деца са изпуснати и да бъдат обхванати при първа възможност. Препоръчва също така да се имузинизарат бремените в последния триместър, за да се образуват антитела  и да се предпази детото в първите месеци след раждането.

"Ваксината е най-добрата превенция срещу силно заразните заболявания като морбили и коклюш", категорична е проф. Кеворкян.
Интервю с проф. Ани Кеворкян може да чуете от прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Погребението на Фердинанд у нас е исторически справедливо

Напълно закономерно, въпреки известното закъснение, е връщането на тленните останки на цар Фердинанд в България. Така смята историкът от ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. Тодор Радев. Той коментира нееднозначните оценките за неговото управление, свързано със абдикацията му след трите национални катастрофи. Но те, казва историкът, са..

обновено на 28.05.24 в 16:54
проф. Христо Матанов

Борбата за църковна власт продължава, но става потайна

Професор Христо Матанов коментира в програма "Ден след ден" избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит и битката за патриаршеския пост. Според него синодът може да избере вече патриарх, защото е попълнен след избора на Сливенския митрополит. Той е категоричен обаче, че с този избор  митрополит Николай има още един глас в своя полза в битката..

публикувано на 28.05.24 в 16:12

Трябва засилен контрол при въвеждането на еврото у нас

В столицата се провежда конференция на тема "Въвеждане на еврото - рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия", която се организира от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заедно с Българо-хърватския бизнес клуб.  "Целта на конференцията е да се сподели опитът на Хърватия при въвеждането на еврото у нас. Ще има участие на хърватски и..

публикувано на 28.05.24 в 09:59

По международните стандарти сме за тройка на матурата по БЕЛ

50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език. Това показва анализът след края на инициативата, в която участваха предимно младежи, но и хора от всякакви възрасти. „Средният..

публикувано на 28.05.24 в 09:46

Николай Пловдивски уверено върви към патриаршеския пост

Eдин определен кръг в Св. Синод, представляван от пловдивския митрополит Николай диктува живота в църквата, смята журналистът и историкът Горан Благоев по повод избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит. Той припомни, че само и само да стане Арсений, бяха касирани предните избори за Сливенска епархия, което прави изборът му предизвестен...

публикувано на 27.05.24 в 15:17