Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Европейската имунизационна седмица

| обновено на 22.04.24 в 11:36

Катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации и Катедрата по инфекциозни болести при МУ-Пловдив организират семинар, посветен на Европейската имунизационна седмица, която започва от днес. Гост-лектор ще бъде доц. Стефка Крумова. Тя е завеждащ националната референтна лаборатория „Морбили, паротит, рубеола“ към Националния център по заразни и паразитни болести.  

От 2022 г. е национално отговорно лице по микробиология към Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм. Тя е национално отговорно лице и за лабораторна диагностика и наблюдение на морбили и рубеола, като част от Глобалната лабораторна мрежа за надзор на морбили и рубеола към СЗО. По време на семинара, отворен за студенти от различни медицински специалности, ще бъдат представени презентации на актуални теми, свързани с ваксините. Лектори ще бъдат Катерина Колева, Сибел Aзиз и Eлица Желязкова, (стажант-лекари, специалност „Медицина“) и Даниел Георгиев (стажант-лекар, специалност „Дентална медицина“).

Това съобщи за програма "Точно днес"  проф. Ани Кеворкян, ръководител на катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации“.


Тя уточни, че в  края на семинара ще се проведе куиз с въпроси, свързани с ваксините и тримата най-добре представили се студенти ще получат награди, а всички останали -сертификат за участие.

Инициативата за организиране на семинар, посветен на Европейската имунизационна седмица в МУ -Пловдив е подета през 2016 г. от проф. Йорданка Стоилова и проф. Ани Кеворкян, ръководител на  Катедра по епидемиология и МБС и проф. Радка Комитова  Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина .


За пръв път през 2005 г. Световната здравна организация стартира инициатива през последната седмица на м. април, посветена на имунизациите с цел да повиши информираността на обществото и медицинските специалисти за ползите от ваксините.

Проф. Кеворкян припомни, че тази година в рамките на инициативата ще се отбележи 50 годишнината от създаването на Разширената програма за имунизации, благодарение на която в света е ликвидирана едрата шарка, заболяемостта от полиомиелит е намаляла с 99%, редица заболявания са в етап на елиминация в определени региони. Въведени са национални програми за предпазване и ограничаване от редица инфекциозни болести.

По тази причина Европейската имунизационна седмица ще отбележи постиженията на програмата да защити няколко поколения хора от сериозни заболявания, които могат да бъдат избегнати с ваксини.

Кампанията ще подчертае също спешната нужда от по-високо, справедливо и равномерно ваксинационно покритие във всички общности, за да няма нови огнища на заболявания, за които има имунизационни препарати.

Наред с постиженията, в обществото възникнаха антиваксинални нагласи, което показва нуждата от по-широко представяне на научно-базирана информация за постигнатото в областта на общественото здравеопазване след въвеждане на ваксинопрофилактиката.

"За цялата 2023 година в страната имаше 20 случая на коклюш, а от началото на тази година случаите са близо 250, каза проф. Ани Кеворкян. Това се случва въпреки високото ниво на ваксинация в най-ранна възраст.  Тя уточни, че заболеваемоста в редица европейски страни, включително и у нас  расте.

Проф. Кеворкян, която е и главен координатор на Националния експертен съвет по имунизации допълни, че има предписания да се прегледа кои деца са изпуснати и да бъдат обхванати при първа възможност. Препоръчва също така да се имузинизарат бремените в последния триместър, за да се образуват антитела  и да се предпази детото в първите месеци след раждането.

"Ваксината е най-добрата превенция срещу силно заразните заболявания като морбили и коклюш", категорична е проф. Кеворкян.
Интервю с проф. Ани Кеворкян може да чуете от прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49