Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат двойно намаление на заплатите на съветниците в Пазарджик

   В общинският съвет в Пазарджик е внесено предложение - общинските съветници да получават 20 процента от размера на кметската заплата, а не предвидените към момента 45 процента. Ако предложението бъде прието, то месечните възнаграждения съветниците в местния парламент, няма да нахвърлят 1000 лева.

 Темата стана актуална, след като общинските съветници увеличиха заплатата на кмета на Пазарджик от 2500 на 4 900 лева. Според правилника, това автоматично повиши и заплатата на председателя на общинския съвет, която е 90 на 100 от кметската заплата. 

Предложението възнагражденията на редовите общински съветници да се редуцира на 20 процента е на общинският съветник Николай Пъндезов от групата „Развитие за Пазарджик“. Мотивът е, че общината е в тежко финансово състояние. Вносителят е изчислил, че намалявайки парите на съветниците, за четиригодишния период ще бъдат спестени над 2 милиона лева. 

В местния парламент има и противници на идеята  заплатите на общинските съветници да бъдат намалени от 2000 на 1000 лева. Предложението ще бъде дискутирано на 25 април, когато е редовното заседание на общинския съвет.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Специалната награда "Пловдив" получи Йордан Велчев! Честито!

На официална церемония в Драматичен театър-Пловдив се връчват наградите „Пловдив“. Отличията са в 12 категории в различни сфери на изкусвото и културата. Специалната награда "Пловдив" връчи пловдивският кмет Костадин Димитров и тя отиде при Йордан Велчев.   "Аз съм изключително развълнуван. Но винаги съм мислил, че ние, всички пловдивчани, дължим..

обновено на 22.05.24 в 20:31

Пловдивската полиция обяви мерки за ограничаване на скоростта в града

Изграждането на различни инженерни съоръжения, препятствия и други методи за ограничаване на скоростта в Пловдив, искане за още видеокамери и пътни знаци – това са част от пакета предложения към общината за повишаване на пътната безопасност в града – съобщи началникът на областната дирекция на МВР  старши комисар Георги Чергов.  Това е..

обновено на 22.05.24 в 16:50

РУО-Пловдив връчи награди на учители и директори

Шестима учители и петима директори от Пловдив и областта получиха награди на специална церемония, организирана от Регионалното управление на образованието. Иванка Киркова, началник на РУО-Пловдив каза: „След известна пауза отново съм сред вас с толкова много съмишленици. Вие сте мотиваторите, от които зависи бъдещето на нашите деца. Поздравявам ви за..

публикувано на 22.05.24 в 16:47

Измама за над 130 000 лв завърши със затвор за трима

Окръжният съд в Пловдив постанови затвор от 7 до 12 години за две жени и мъж, измамили възрастен човек от Белозем с повече от 130 хиляди лева. Тримата използвали добре отработената схема за взимане на заем и предложение за безвъзмезден ремонт на дома. Едната от обвиняемите завързала близки отношения с 66 годишния мъж и той й давал пари..

публикувано на 22.05.24 в 15:36

Електробуси ще пътуват по градските линии в Асеновград

7 нови електрически автобуса ще закупи община Асановград след като к метът д-р Христо Грудев подписа договор за финансиране на проект „Внедряване на екомобилност в община Асеновград и изграждане на велоалеи на територията на община Садово“.  Припомняме, че в края на миналата година асеновградската общинска администрация изготви и подаде проект по..

публикувано на 22.05.24 в 13:56