Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вървим към тотална криза на демокрацията

На 9 юни избирателната активност се очаква отново да не е висока

| Интервю
Светлин Тачев
Снимка: Радио Пловдив

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни.

По повод на назначението на служебния премиер Димитър Главчев и за министър на външните работи Тачев смята, че Румен Радев не даде възможност да издава укази под натиск, визирайки номинацията на Даниел Митов. 

Тачев подчерта, че назначението на Главчев е доста екстравагантно, защото трудно могат да се съчетават двете позиции. 

"Въпреки странната ситуация, все пак говорим за служебен кабинет, и да се надяваме, че това няма да е за дълъг период.", посочи още политологът. По думите му може да се очаква и най-лош сценарий за България - да влезем в спирала от избори и служебни кабинети.  

Много важно е как ще успеят да обяснят на избирателите ситуацията, напр. Борисов казва: "само с ДПС не става", Христо Иванов пък твърди, че трябва да има вариант за "антиПеевски" коалиция, каза д-р Тачев. Той отбеляза, че ситуацията е много трудна и изисква висш пилотаж в комуникацията между политическите формации.

Цялото интервю с политолога може да чуете от звуковия файл!Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00