Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив. 

Според него служебният кабинет изглежда като недоносче заради калпавите промени в Конституцията, за партиите той е горещ картоф, който ще си подхвърлят, а за избирателите ще е провал.

Социологът твърди, че е рано да се правят прогнози за изборите, но към момента големият губещ от сглобката са ПП, защото те направиха всичко възможно да представят това управление като тяхно. Сега ще получат електорално наказание. ГЕРБ трудно може да спечели от ситуацията, но поне няма да загуби, между капките ще мине и ДПС, защото на тази партия винаги й се разминава, каза анализаторът.

Неговата позиция е, че шоковите вълни, които европейските избори изпращат, трудно стигат до България, защото ние сме в периферията, носим самочувствието на периферна държава, нищо не правим, за да подобрим ситуацията и гледаме на Европа като на началник. Това е причината той да не очаква избирателите на "Възраждане" да не проявят особен интерес към европейските избори, независимо, че крайнодесните в Европа трупат популярност. Съвсем различна е, по думите му, мотивацията за парламентарните избори.

Социологът очаква  активността за европейските избори да е ниска и "дано да не е печално ниска". Ниска активност очаква и на парламентарните избори. 

Грешка е да се пророкуват резултати, още повече, че след като логиката един път е счупена, тя ще продължи да се чупи, каза Юрий Асланов и добави, че очаква много различен парламент. 

Той коментира и кандидатирането на Ваня Григорова за депутат и номинацията на Елена Йончева за евродепутат от ДПС. Двете, заедно с останалите формации вляво,  делят едно електорално тяло и то се нарича БСП и хората, останали в нея. "Те трудно прощават поведение като на Ваня Григорова и Елена Йончева, което означава, че те трябва да разчитат на друг тип избиратели. Единственият ефект е да намалят резултата на БСП, но без да я изместят от терена. Не вярвам това да се случи през следващите два месеца", заключи Юрий Асланов. 

По публикацията работи: Неда Велкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50

Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори

Доброволното формирование в община Хисаря набира нови доброволци. Това обяви в социалната мрежа ръководителят на формированието Владимир Топалов. Търсят се петима души, които да попълнят състава на доброволческата структура, която по документи трябва да наброява 20 души, но на практика ентусиастите в нея са само 13.  Доброволците могат да..

обновено на 22.07.24 в 10:42
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05