Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителен базар в село Калековец

| обновено на 24.04.24 в 15:30


В празничния ден на Цветница, Сдружение "Жените днес" с. Калековец, Кметството в селото и НЧ "Пробуда - 1927" организират Благотворителен базар. Целта на инициативата е да се съберат средства за поставяне на паметна плоча на Мария Атанасова.  

Мария Георгиева Атанасова е български летец-пилот, първата жена командир на тежък тип самолет в света, първата българка граждански пилот. Родена е на 26 декември 1926 г. в село Калековец, област Пловдив.

Зaпиcвa се в ĸypc зa мoтopнo лeтeнe, тъй ĸaтo във Boeннo-въздyшнoтo yчилищe "Г. Бeнĸoвcĸи“ в Дoлнa Mитpoпoлия вce още не oбyчaвaт жeни. Пo нacтoявaнe на Мария Атанасова пpaвилниĸът e пpoмeнeн и тя зaвъpшвa с първата група жени-пилоти. Работи като инструктор в училището. Завършва и школата за пилоти изтребители. В продължение на 20 години лети като пилот и командир на самолетите "Ли-2", "Ил-14", "Ил-18", и "Ту-134" по линиите на БГА "Балкан". Тя е първата жена командир на реактивен пътнически самолет в България. Общият ѝ полет наброява 13 999 часа.
През 1965 г. става първата жена, приземила пътнически самолет на лондонското летище "Хийтроу" със 73 пътници на борда, което се случва при екстремни условия.

Подробости за провеждането на базара и за инициативата чуйте от разговора със Стайка Кисирска, председател на Сдружение "Жените днес" с. Калековец, в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Локо иска раздяла с Пенев по взаимно съграсие

Локо започна преговори за раздяла с Любо Пенев

"Локомотив" (Пловдив) официално започна преговори за разтрогване на договора на Любослав Пенев по взаимно съгласие, съобщиха от клуба.  Разговори ще бъдат водени и с неговите помощници – Атанас Стоилов, Никола Солаков, Ангел Павлов и Мартин Митев. До окончателното разтрогване на договорите им „черно-белите“ ще бъдат водени от Христо Златински.

публикувано на 11.10.24 в 12:29

"Марица" (Пловдив) с класика над съимениците си от Милево

"Марица" (Пловдив) победи с 3:0 съимениците си от Милево в среща от междинния 11-ти кръг на първенството в Трета лига - Югоизточна група. Мачът започна много добре за домакините. Още в 3-та минута Атанас Ташолов откри резултата след корнер. Последваха няколко интересни атаки за пловдивчани, гостите също имаха изяви в офанзивен план. В 40-та минута..

публикувано на 11.10.24 в 11:52

"Локомотив" уреди контрола с "Арда"

Представителният отбор на "Локомотив" (Пловдив) уреди контролна среща по време на паузата в шампионата. Съперник ще бъде "Арда" (Кърджали). Двубоят ще се проведе тази събота (12.10) от 11:00 часа на помощния терен в спортен комплекс „Локомотив“ в Пловдив. Проверката ще е закрита за фенове и представители на медиите.

публикувано на 10.10.24 в 14:55

Спортното училище тържествено чества 75 години

75 години тържествено отбелязва днес Спортното училище "Васил Левски" – Пловдив.  Празничният юбилеен концерт ще се проведе в Колодрума този следобед.  Спортно училище “Васил Левски “ – град Пловдив е едно от най-славните спортни училища в България. През 1949г. в града на тепетата започва да функционира първата в страната Държавна школа..

обновено на 10.10.24 в 14:48

Отмениха контролата на "Ботев" с "Крумовград"

Приятелската среща между "Ботев" (Пловдив) и "Крумовград" се отменя, съобщиха от щаба на "канарчетата". Двубоят бе предвиден за събота (12 октомври), но няма да се състои. Причините са големият брой представители на "Ботев" с повиквателни за националните си отбори, както и контузени футболисти. В същото време стана ясно, че  245 деца от академията на..

публикувано на 10.10.24 в 12:27