Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поклон и смирение на Оборище пред първите народни представители

Хиляди българи се включиха в националното поклонение в историческата местност "Оборище", където през април 1876 година е учредено Първото българско велико народно събрание и делегатите вземат решение да бъде обявено Априлското въстание.

В тържественото си слово пред присъстващите заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова припомни думите на Захари Стоянов, който нарича първите депутати „ангели, най-честните и идеални личности измежду народа“.

"На тази свещена историческа местност българският народ изразява по най-категоричен начин волята си за отхвърляне на чуждото господство. Волята си за свобода“, посочи Кирова. По думите ѝ Оборище е място за поклонение, но и за смирение пред подвига на първите народни представители.

"А за нас, днешните народни представители, делото на оборищенци е мерило и образец за подражание и същевременно с това ще бъдат най-тежкото и най-силно изпитание, защото те ни показаха какво означава да бъдеш народен представител и ще ни напомнят колко е тежка отговорността, която носим пред българския народ и каква е висотата, на която трябва да бъдем, защото сме избрани“, отбеляза още заместник-председателят на парламента.

"Нека се замислим какво ни завещаха първите народни избраници - че не със слова, а само с дела се показва отдадеността и верността към Отечеството; че овластените народни избраници трябва да служат смело, гордо и безкористно на Отечеството; че истински народни представители, призвани да чертаят бъдещето на една държава, могат да бъдат само онези, които осъзнават висотата на своя дълг към Отечеството", каза Росица Кирова.

На церемонията присъстваха народни представители, областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова, представители на местната власт, общественици и граждани.

Пред мемориала "Оборище" с военна церемония на ученическия батальон "Васил Левски" бяха положени венци и цветя. Свещеници от Панагюрската духовна околия отслужиха църковен ритуал.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Драмата приключи - Венцеслав Караджов се предаде

Приключи драмата с барикадиралия се в дома си бивш полицай Венцеслав Караджов, който снощи  се барикадира в дома си в Пловдив, вероятно въоръжен. По информация от неговия адвокат Зоя Тошкова, малко преди 6 ч. тази сутрин Караджов е склонил да се предаде без съпротива  и така инцидентът е завършил без пострадали.  Дотук се стигна, след като..

публикувано на 17.05.24 в 06:39

Венцеслав Караджов се барикадира в дома си

Осъденият за убийство бивш полицай Венцеслав Караджов се барикадира в дома си в Пловдив и отказва да се предаде.  Върховният касационен съд постанови днес най-тежката присъда - доживотен затвор - за Венцислав Караджов за това, че на 15 май 2015 година е застрелял родителите си.  Мъжът е решил да не излиза, това научи БНР от адвоката му Зоя Тошкова...

публикувано на 16.05.24 в 22:31

Променят разписанията на първите и последните автобуси в Пловдив

Общинският съвет на Пловдив прие актуализацията на разписанията на част от автобусните линии.  В предложението се премахват първите и последни курсове на някои от тях заради недостига на шофьори и отпадналата необходимост от прекалено ранни и късни автобуси.  В някои от случаите пък се добавят курсове. Предложението беше прието с 24 гласа..

обновено на 16.05.24 в 17:06

Рангел призна, че сам е пребил Митко от Цалапица, близнаците отричат участие

Започна делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови от Цалапица, обвинени в лично укривателство за убийството на 24-годишния Димитър Малинов от същото село.   Соченият за извършител на убийство Рангел Бизюрев също бе доведен в съдебната зала като свидетел.  Близнаците Динкови бяха въведени под гневните скандирания "убийци! " на..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Пловдив е шести по заплати в страната, Смолян - предпоследен

 През първототримесечие на тази година  средната месечна работна заплата в област Пловдив е 1 859 лева, като за март е 1910 лева. За една година тя е нарастнала с 16,4 на сто в обществения сектор и с 15,4% в частния, сочат данните на Териториалното статистическо бюро – Юг.  По размер на средната месечна работна заплата Пловдивска област заема..

публикувано на 16.05.24 в 16:06