Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Забърдо откриват паметник на мира от 300 военни каски

В Деня на Европа – 9 май, в чепеларското село Забърдо ще бъде открит паметник на мира. 

Петметровият паметник е изработен от над 300 военни каски, с които са оформени буквите М, И, Р. 

Той е дело на скулптора Антон Урдажиев от рудоземското село Елховец. 

На официалната церемония днес ще бъдат пуснати 79 бели гълъба, колкото години са изминали от Деня на победата над нацистка Германия, каза кметът на Забърдо Валентин Черпоков.


По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ВиК-ремонт ограничава движението по част от бул. Васил Априлов за два месеца

От днес до 15 септември  се въвежда временна организация на движението по  бул. „Васил Априлов“  в Пловдив  в отсечката от кръстовището с бул. „Шести Септември“ до моста на река Марица . Причината е подмяна на част от водопроводната мрежа и реконструкция на западното платно в посочения участък. Колите, включително и автобусите на градския транспорт,..

обновено на 09.07.24 в 10:22

БСП-Пловдив: Арестът на Златомир Дьовленски е политическа поръчка

Градскиат съвет на БСП - Пловдив изказва пълна подкрепа  за Златомир Дьовленски - председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив и член на Изпълнителното бюро на ГС на БСП в града. Това пише в декларация, изпратена до медиите от местната структура на социалистите в Пловдив. В нея се посочва, че в БСП са обезпокоени от вчерашния..

публикувано на 09.07.24 в 10:20

Внимание, горещо време!

За цялата страна за днес е в сила жълт код за опасно горещо време. Бъдете внимателни – очакват се много високи температури. Възможни са здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. В днешния вторник времето отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Температурите ще се повишат с още 2 – 3..

обновено на 09.07.24 в 09:27

Кола се обърна по таван на изхода на Пловдив в посока Калековец

Катастрофа затруднява движението  на изхода от Пловдив в посока за Калековец. Пътното произшествие е до моста към Рогошко шосе, съобщават очевидци в социалната мрежа.  Лек автомобил се е преобърнал по таван. На място да изпратени екипи на полицията и пожарната.  Няма информация за пострадали.

публикувано на 09.07.24 в 09:27

Театър на открито довечера в парк "Ружа" в Пловдив

Парк "Ружа" в пловдивския район „Западен“ ще се превърне довечера в театрална сцена на открито. Там ще бъде представен спектакълът "Докато смъртта ни раздели" , който е част от програмата на фестивала „Включи квартала – Театър в парка“.  Театралните вечери в парковете на Пловдив са отворени за всички хора, без значение от възраст, пол, етнос,..

публикувано на 09.07.24 в 08:51