Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложение за екзотични животни този уикенд в Пловдив

Второто издание на "Exotic Expo" - изложението за екзотични животни и всичко свързано с тях, предстои да видим тази събота и неделя в Пловдив. Събитието ще се проведе в Пловдив, зала "Колодрум" 11ти и 12ти май 2024. с начален час 10:00 и е с вход свободен. Всеки посетител ще може да се срещне отблизо с различни видове влечуги, земноводни, охлюви, паяци, декоративни зайци, чинчили, папагали, хищни птици и други видове "нетрадиционни" според общото схващане домашни любимци. Програмата е богата и разнообразна, като са предвидени и различни работилнички за най-малките. 
Едни от специалните гости и участници в нея ще бъдат Ива Лаловска и любимите й костенурки. 
Костенурките са сред най-уникалните животни на нашата планета, поради начина, по който са еволюирали, специфичното си устройство и поведение. Днес те са в беда! Сред всички основни групи гръбначни животни, те са най-застрашени от изчезване. Според критериите на Световния съюз за защита на природата (IUCN) от съществуващите 356 съвременни вида костенурки, 148 вида са категоризирани като уязвими, застрашени или критично застрашени (данните са за 2017 г.). Никак не е за подценяване и факта, че те са сред малкото живи наши съвременници, които са видели динозаврите да идват и да си отиват. Задълбочаващите се проблеми със загубата на местообитания и унищожаването на популациите на сухоземните костенурки в България, пораждат необходимост от създаването на специализирана организация, която да работи по опазването им. Така през 2007 г. ентусиасти и любители на тези диви и напълно безобидни животни костенурките, създават Фондация Геа Челониа и работещия към нея Център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки. Важна част от този екип е екологът Ива Лаловска и управител на спасителния център. 
Този уикенд в Пловдив и в рамките на "Exotic Expo" тя ще разкаже повече за целите и дейностите на фондацията, ще запознае в детайли присъстващите за това как да бъдат в помощ ако видят бедстваща костенурка, защото "животът в черупка не винаги е защитен". Ива Лаловска бе наш гост в предаването "Вход свободен" и рубриката "За животните с любов". Можете да чуете разговора с нея в прикачения звуков файл. 

 


По публикацията работи: Станка Лазарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Маргарита Гунчева остава в Марица и за новия сезон

Разпределителката Маргарита Гунчева ще бъде част от женския отбор на Марица (Пловдив) и през новия сезон. Най-младата волейболистка на шампионките ще помогне в битките в Шампионска лига, НВЛ и Купа България през сезон 2024-2025. През миналия сезон тя спечели златен дубъл с клуба – титла и купа. Дъщерята на легендарният волейболист Стоян Гунчев е..

публикувано на 31.05.24 в 18:00

Юноша на Ботев с повиквателна за националния отбор

Футболистът на Ботев (Пловдив) Димитър Папазов с повиквателна за националния отбор на България до 20 г. Юношата на „жълто-черните“ ще бъде част от подготвителен лагер-сбор на националната селекция от родени 2004-2005 г. Младите „лъвове“ ще се изправят срещу Азербайджан в контролна среща на 11.06 в столицата Баку. През изминалата кампания Папазов взе..

публикувано на 31.05.24 в 17:55

Доброволци учат младежи на емоционална интелигентност

Уъркшопът "Емоционална интелигентност и взаимоотношения" е събитие на асоциация „Голям брат, Голяма сестра – България“, което ще се проведе в Младежки център Пловдив, на 8-и юни. Началото е в 11 часа. Доброволците Лилия, Гергана и Севил са водещи на уъркшопа, който ще бъде с продължителност от час и трийсет минути. Тяхна е и идеята за..

обновено на 31.05.24 в 17:19

платена публикация
Преобразяване на двора с декоративни елементи от Mr.Bricolage

Ако разполагате с двор, значи имате истинско богатство само за вас и то в пределите на дома ви. Може да го превърнете във вълшебно райско кътче, използвайки пространството и аранжирайки го по възможно най-добрия начин. Как обаче да постигнете такъв ефект в градината? С помощта на градински аксесоари, които ще ви помогнат с външното оформление...

публикувано на 31.05.24 в 17:02
Светла Панайотова

Космичните и земни истории на Светла Панайотова

„Космични и земни разкази“ е най-новата книга на Светла Панайотова. Тя е дългогодишен член на Дружеството на пловдивските писатели, пише стихове и разкази, родена е близо до Дунава, в семейство на учители, но живее и твори в Пловдив. Издала е книгите „Вечният кръговрат“, „Море, небе, земя, любов“, „Трепетно очакване“, „Азбучен пътеводител на..

обновено на 31.05.24 в 12:37