Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилейното "Вино и гурме" започна с Дионисово шествие

С традиционното Дионисово шествие започна и тази година 10-то юбилейно издание на фестивала "Вино и гурме". Бог Дионис, придружен от кмета на Пловдив Костадин Димитров и председателя на Съвета по туризъм Любозар Фратев, поведоха шествието, което под звуците на българска ръченица премина през главната улица и стигна до площада пред Туристическия информационен център в Стария град. 

55 са тази година участниците в дефилето. В него се включват също 43 винарски изби, 12 производители на храни, от които новите участници са осем. Новото тази година е, че фестивалът ще продължи три дни, а не както досега два. Има и нови къщи които са включени като локации в дефиле "Вино и гурме", като общият им брой е 16, съобщи Любозар Фратев. 

5% от приходите по традиция ще отидат и тази година за стипендии на ученици от Професионалната гимназия по туризъм, каза още Фратев. 

"Развитието на винопроизводството, лозаро-винарския сектор и производството на качествено българско вино са сред приоритетите на Министерството на земеделието и храните. За периода 2023-2025 година е определен бюджет в размер на над 200 милиона лева за този сектор. През следващите два месеца - юни и юли, ще се проведат допълнителни приеми за над 13 милиона лева по 3 интервенции, а именно - инвестиции в лозаро-винарския сектор, в екологични съоръжения, преструктуриране и конверсия на лозя. Допълнителните приеми са само за проекти с авансови плащания за финансовата 2024 година. От 15 май до 15 юни ще се проведе и прием по интервенция "Застраховане на реколтата" с бюджет 800 000 лв.", заяви при откриването зам.-министърът на земеделието Деян Стратев. 

"Наред с другите видове туризъм, с които сме добре познати, ние полагаме огромни усилия да се наложи винарският сектор и кулинарията в България. Затова са ни необходими фестивали като днешния", посочи и зам.-министърът на туризма Павлин Петров. 

"Факт е, че с това събитие се покриват три цели. Първо показваме Стария град, който задължително трябва да бъде посещаван не само от туристите, но и от нас самите. Демонстрират се добри български вина и ние все повече започваме да ги ценим. И трето ще има дегустации на традиционно български храни, което е третата цел", подчерта и кметът Костадин Димитров, като пожела на участници и гости както се лее дъждът, така да върви по вода на Дефилето. 

Приключи надпреварата любим вкус която определя победителите при съчетанието между вино и храна. Посетителите на дефилето също ще гласуват за своя любим вкус и вино, като победителите ще бъдат обявени в края на фестивала. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Урсула фон дер Лайен: Благодаря за подкрепата за Украйна!

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив.  Тя бе посрещната с голям интерес от пловдичани, които изпълниха Античния театър.  Там започна срещата с плвдивската общественост, която откри  кметът на Пловдив Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици.  Визитата е  част от..

обновено на 02.06.24 в 20:54

Урсула фон дер Лайен изпълни Античния театър в Пловдив

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата и се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с плвдивската общественост, която откри  кметът на Пловдив Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици.  Визитата..

обновено на 02.06.24 в 20:02

Пловдивският митрополит Николай потвърди отказа си да е патриарх

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай заяви: "Кой ще е патриарх ли? Аз няма да съм, това мога да ви заявя. А кой ще е патриарх..

обновено на 02.06.24 в 19:14

Пловдивчани отдадоха признателност пред саможертвата на героите на България

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България беше  почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.  Точно в 12.00 ч. под воя на сирените и застиналите в знак на почит стотици пловдивчани отдадоха своята признателност на един от героите на нашето освобождение,..

обновено на 02.06.24 в 14:19

Хиляди се стекоха в Калофер за да се преклонят пред подвига на Ботев

В Калофер беше кулминацията на проявите, посветени на 148-та годишнина от гибелта на Христо Ботев.  Стотици българи от цялата страна се стекоха в подбалканското градче, за да почетат паметта на поета-революционер и хилядите герои паднали за свободата на България.  Денят на Ботев започна в родния му град  с военен ритуал, с който беше изнесено..

публикувано на 02.06.24 в 12:42