Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилейното "Вино и гурме" започна с Дионисово шествие

С традиционното Дионисово шествие започна и тази година 10-то юбилейно издание на фестивала "Вино и гурме". Бог Дионис, придружен от кмета на Пловдив Костадин Димитров и председателя на Съвета по туризъм Любозар Фратев, поведоха шествието, което под звуците на българска ръченица премина през главната улица и стигна до площада пред Туристическия информационен център в Стария град. 

55 са тази година участниците в дефилето. В него се включват също 43 винарски изби, 12 производители на храни, от които новите участници са осем. Новото тази година е, че фестивалът ще продължи три дни, а не както досега два. Има и нови къщи които са включени като локации в дефиле "Вино и гурме", като общият им брой е 16, съобщи Любозар Фратев. 

5% от приходите по традиция ще отидат и тази година за стипендии на ученици от Професионалната гимназия по туризъм, каза още Фратев. 

"Развитието на винопроизводството, лозаро-винарския сектор и производството на качествено българско вино са сред приоритетите на Министерството на земеделието и храните. За периода 2023-2025 година е определен бюджет в размер на над 200 милиона лева за този сектор. През следващите два месеца - юни и юли, ще се проведат допълнителни приеми за над 13 милиона лева по 3 интервенции, а именно - инвестиции в лозаро-винарския сектор, в екологични съоръжения, преструктуриране и конверсия на лозя. Допълнителните приеми са само за проекти с авансови плащания за финансовата 2024 година. От 15 май до 15 юни ще се проведе и прием по интервенция "Застраховане на реколтата" с бюджет 800 000 лв.", заяви при откриването зам.-министърът на земеделието Деян Стратев. 

"Наред с другите видове туризъм, с които сме добре познати, ние полагаме огромни усилия да се наложи винарският сектор и кулинарията в България. Затова са ни необходими фестивали като днешния", посочи и зам.-министърът на туризма Павлин Петров. 

"Факт е, че с това събитие се покриват три цели. Първо показваме Стария град, който задължително трябва да бъде посещаван не само от туристите, но и от нас самите. Демонстрират се добри български вина и ние все повече започваме да ги ценим. И трето ще има дегустации на традиционно български храни, което е третата цел", подчерта и кметът Костадин Димитров, като пожела на участници и гости както се лее дъждът, така да върви по вода на Дефилето. 

Приключи надпреварата любим вкус която определя победителите при съчетанието между вино и храна. Посетителите на дефилето също ще гласуват за своя любим вкус и вино, като победителите ще бъдат обявени в края на фестивала. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28