Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна кандидатстването за прием в първи клас в Пловдив

Родителите на децата, родени през 2017 година, които подлежат на задължителен прием в първи клас за учебната 2024/2025 година, вече могат да подават своите заявления за прием онлайн на адрес priem.plovdiv.bg.

За осма година приемът на ученици в първи клас в общинските училища на град Пловдив ще се осъществи чрез система за електронно централизирано класиране и записване чрез разработената и внедрена от Община Пловдив електронна система през 2017 година.

Свободните места за първото класиране са 3421 в 146 паралелки.  За първото класиране, което е на 6 юни 2024 година, родителите следва да подадат заявления чрез електронната система до 5 юни 2024 г. Ако нямат достъп до интернет или се затрудняват с въвеждането на заявление, могат да подадат на хартиен носител по образец  своите заявления в срок до 4 юни в училището, което им е първо желание. Двата варианта са равностойни, но при подаването на заявления по интернет ще имат достъп до повече информация (в това число и до резултатите от класиранията) и възможността за промяна в желанията ще е по-лесна. Много важно изискване е подаването само на едно заявление (по интернет или на хартиен носител). 

Предвидени са автоматични проверки на адресните регистрации на децата и родителите следва внимателно да следят всички съобщения в електронната система. При класиране на дете с подадени неверни данни, то няма да бъде записано и ще участва в следващо класиране за останали свободни места.

Най-голяма тежест има адресната регистрация в района на училището при уседналост над 3 години спрямо момента на кандидатстване. За уседналостта може да се ползва и предходен адрес, ако е в района на същото училище, в което е и последният адрес. Максимален брой точки получават и децата с брат/сестра в избраното училище, които няма да имат навършена 12-годишна възраст към началото на учебната година ( 15.09.2024 г.).

Данните от кампаниите през предходните седем години показват, че наличните свободни места и желанията на родителите съвпадат в много голяма степен (между 94 и 97% от класираните деца са приети по първо желание). Системата позволява за всяко дете родителят да може да избере до 5 желани училища, независимо от адресната му регистрация. За училищата, в които има паралелки с обучение по Монтесори, родителите могат да кандидатстват поотделно за тези паралелки и за другите паралелки в училището ( като за отделни желания).

Препоръката към родителите при кандидатстване е да подадат повече от едно желание, защото шансовете им на първото класиране са по-големи при налични свободни места. Практиката показва, че за второто и третото класиране остават малко свободни места, а има и училища, в които всички места се заемат още на първо класиране.

Повече информация за правилата и критериите за прием родителите могат да намерят на интернет страницата на електронната система priem.plovdiv.bg в секциите „Точки за прием“, „Нормативни документи“, както и от „Ръководство за родителя“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Полицията с видеонаблюдение и засилени мерки за баловете

С видеонаблюдение и засилени мерки за сигурност около училищата и на възлови кръстовища пловдивската полиция ще следи за обществения ред и грубо нарушава правилата за движение по време на абитуриентските балове в региона. Извършени са и предварителни проверки на заведенията в региона.  В цялата област се прилага комплекс от мерки, свързани с..

публикувано на 23.05.24 в 14:46

Откриха паметна плоча на героя от войните генерал Иван Хубенов

Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев откри паметна плоча на генерал-майор Иван Хубенов (1894 - 1966), поставена на родната му къща в първомайското село Караджалово.  Той поздрави присъстващите от името на министъра на отбраната Атанас Запрянов и подчерта, че днешното събитие е израз на почит и уважение към делото на един незаслужено..

публикувано на 23.05.24 в 13:21

Арестуваха трима младежи, отглеждали канабис вкъщи

Трима младежи на възраст между 18 и 21 години са арестувани за отглеждане и притежание на наркотици в панагюрското село Попинци.  При акция на криминалисти от Панагюрище били претърсени къщите, в които живеели момчетата. В една от тях разследващите открили мини оранжерия за отглеждане на канабис, оборудвана с устройства за контрол на осветлението,..

публикувано на 23.05.24 в 13:12

Поевтинява годишната транспортна карта в Пловдив, билетите без промяна

Реформи, обобщени в доклад за състоянието на градския транспорт  и цялостната транспортна схема предлага за обсъждане в Общинския съвет и гражданите новият заместник-кмет по транспортните въпроси на Пловдив Савина Петкова.   След задълбочен анализ се предлага рязко намаление на годишната карта за градски транспорт, две нови автобусни линии,..

обновено на 23.05.24 в 10:25

Пловдивската полиция обяви мерки срещу пътния травматизъм

Изграждането на различни инженерни съоръжения, препятствия и други методи за ограничаване на скоростта в Пловдив, искане за още видеокамери и пътни знаци – това са част от пакета предложения към общината за повишаване на пътната безопасност в града – съобщи началникът на областната дирекция на МВР  старши комисар Георги Чергов.  Това е..

обновено на 23.05.24 в 09:27