Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награждават 14 млади творци с Почетната значка на Пловдив

14 млади творци с принос за популяризирането на Пловдив и за развитието на града ни ще бъдат удостоени с Почетната значка на града по повод 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Сред тях е солистката на Държавна опера-Пловдив Юлия Йорданова, известна повече като Керана от „Керана и космонавтите“, както и Илиян Тиганев, диригент и председател на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“.

С Почетна значка на Пловдив ще бъдат отличени и учениците на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ – Виктор Емилов Костов, Аглея Канева и  Александър Вичев, както възпитаниците на НГХ „Цанко Лавренов“ Радо Игнатов и Диана Матова, и Белослава Ангелова, актриса и певица, ученичка в СУ „П. Яворов“.

Най-малкият предложен творец е осемгодишната Валентина Ванева от Арт Войс център, която е победител в „Като две капки вода“ и е носител на многобройни награди от национални и регионални конкурси.

Сред отличените са още младият цигулар Стефан Хубенов, който е магистър от АМТИИ „Професор Асен Диамандиев“, актрисата и мениджър в театър „Хенд“ и фондация „Red nose“ Здравка Христозова, Велизар Евтимов – актьор в Държавен куклен театър-Пловдива, актрисата Клементина Фърцова от Драматичен театър Пловдив, както и Виктория Комитова от 11 клас в специалността „Анимация“.

Предложението за отличията е в дневния ред на Общинския съвет на 16 май. С друго свое решение съветниците ще удостоят с Почетната значка на града 15 изявени учители и директори на пловдивски детски и учебни заведения. С грамота и парична награда ще бъдат отличени и 21 пловдивски млади учители. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" - за креативността и успеха

По книгата на д-ра по психология Магдалена Герева "Воля за креативност" тази събота в "Срещите" си говорим за креативността, защото тя - креативността и творчеството движат живота. И още - защо е изключително потребно да стимулираме и развиваме креактивноста у себе си, ако искаме да сме успешни. "Срещите" започват след новините в 9 часа.

обновено на 08.06.24 в 08:59

Връчват националните награди “Христо Г. Данов” в Пловдив

В Пловдив ще бъдат раздадени националните награди „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура. Тържествената церемония е от 17 часа в двора на къщата -музей на “Христо Г. Данов” в Стария град.  Водещ ще е доц. Младен Влашки – литературен критик и преподавател по антична и западноевропейска литература в ПУ “Паисий Хиендарски”. За..

обновено на 07.06.24 в 17:28

Изложба с карикатури на Христо Карастоянов

Добър ден и добре дошъл на Владислав Христов! Поводът за твоето гостуване е изложбата с карикатури на писателя Христо Карастоянов, която ти организираш във фоайето на кино "Лъки Синема" в събота и се казва "Карастоянките на Христо". Той така ли ги наричаше? -Ние в нашите разговори си ги наричахме така. Това е директна препратка към онези ябълки..

публикувано на 07.06.24 в 15:15

Христо Йоцов и Плевенска филхармония гостуват в Пловдив

 "Източниците за хубава музика са безкрайни и всеки със своя опит и със своя вкус, може да обогати картината. Що се отнася до концерта за тромпет и тромбон, основната ми идея е, че отдавна позабравената импровизация в класическата музика, която винаги се е случвала в каденците на в класическите инструментални концерти, и това  е било "пиронът" на..

обновено на 07.06.24 в 14:49

Тържества за 10-годишнината на крепостта "Перистера"

В община  Пещера ще бъде отбелязана 10 годишнината от откриването на емблематичната за региона средновековна крепост „Перистера“.  На празника ще присъства вицепрезидентът Илияна Йотова.  Крепостта е уникална, с двете си кули, които едновременно са били и църкви. Като архитектура това я прави единствена в страната. „Перистера“ означава..

обновено на 07.06.24 в 11:23