Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Космическа сеизмология“ в Природонаучния музей в Пловдив

| обновено на 15.05.24 в 11:14

Известният българския геофизик проф. Бойко Рангелов ще изнесе тази вечер в Пловдив публична лекция на тема „Космическата сеизмология“. Проявата ще бъде в зала „Планетариум“ на Природонаучния музейот 18 часа, входът е свободен.

Специалистът сеизмолог, който е завършил и приложна математика, ще разкаже за изследванията на космическите и сеизмичните явления в Слънчевата система. Освен за земетресения ще стане дума и за регистрираните от учените лунотресения и марсотресения. Ще бъде представена и хипотезата за единния произход на сеизмични събития на Земята, Луната и Марс. 

Ученият ще сподели опитите за разрешаването на редица космически загадки чрез наблюдаваната сеизмична активност на телата от Слънчевата система. Лекцията акцентира и върху изучаването на свойствата на космическите тела с помощта на сеизмологията. Аудиторията ще бъде запозната и с въпросите за обживяването на други спътници и планети, както и дали на бъдещите жители на Луната и Марс ще се наложи да предприемат мерки за снижаване на сеизмичния риск.

Бойко Рангелов е роден на 7 юли 1950 г. Завършил е геофизика и приложна математика.Защитава докторат по сеизмология в Геофизичния институт на БАН, където е бил ръководител на Секцията по сеизмология и зам.-директор на института. Две години (2003 – 2004) е гост-професор на Обединения научен център на Европейската комисия в Италия.Той е гост-изследовател в Университета в Болоня и участва в над 100 проекта у нас и в чужбина. Изнася лекции в Италия, Русия, Египет, Люксембург, САЩ.Публикувал е 20 книги и повече от 400 научни статии и доклади в различни издания. От 2010 г. е редовен професор в Геопроучвателния факултет, катедра „Геофизика“ на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ в София.

Специализирал е прогнозиране на трусове в Калифорния, САЩ. Той от години проучва различни природни бедствия (земетресения, цунами, вулкани, наводнения и др.) и геоекология (екокатастрофи: оценка и картиране на риска, превенция).

Професорът пуска в експлоатация първата Българска сеизмологична станция в Антарктика – 2000 г.

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Арестуваха пиян шофьор, опитал да прикрие нарушение

Шофьор, употребил алкохол, опита да скрие нарушението си. Около 21 30 ч. снощи на бул. „Пещерско шосе“ в Пловдив с колата си „Хюндай“ 49-годишният мъж е отнел предимство и е блъснал мъж с мотопед. След това избягал от мястото на инцидента.  Мотопедистът по-късно е спрял патрулиращ по булеварда полицейски екип и е разказал за случая. След това при..

обновено на 06.08.24 в 19:12

Потушиха пожара над Асеновград

Потушен е пожарът, който следобед избухна близо до ВЕЦ-а в кв. "Изток" в Асеновград, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив.  Сухи треви горят над Асеновград П ричината все още не е установена, допълниха от дирекцията.  По информация на пожарната служба са се запалили сухи треви над ВЕЦ-а, като..

публикувано на 06.08.24 в 19:05

Сухи треви горят над Асеновград

Сухи треви горят над асеновградския квартал „Изток“ в подножието на планината.  Огънят се е запалил преди около час.   На място са изпратени две екипа на пожарната. От там уверяват, че няма опасност за хората и за близките постройки. 

публикувано на 06.08.24 в 16:31

Изплатиха държавната помощ за пострадалите от пожара в Отец Паисиево

Министерски съвет отпусна първите 15 780 лева на пострадалите семейства от пожара в село Отец Паисиево, община Калояново. Те са част от изплатените  300 000 лева държавна помощ на семействата, пострадали от природни бедствия през това лято. През юли 42 вили изгоряха напълно от огнената стихия, като подадените заявления за помощ в общината са..

публикувано на 06.08.24 в 15:54

"Полицай" Попов и "инспектор" Петров мамят пенсионери в Пазарджик

Полицията в Пазарджик отчита отново активиране на опитите за телефонни измами в региона. Използва се познатата схема, при която измамниците се представят за полицаи. Важен момент в обаждането е, че измамниците обикновено се представят за "полицай Попов" и "инспектор Петров". Те атакуват самотните възрастни хора психически, като им обясняват, че са..

обновено на 06.08.24 в 11:23