Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявиха обществената поръчка за ремонта на кино "Космос"

В ход е обществената поръчка за основния ремонт на кино „Космос“ в Пловдив. За  9 900 000 без ДДС, от които държавата отпуска над 4,4 милиона лева бившето кино трябва да бъде преобразено в модерен Културен център. 

Проектът е приоритетен за пловдивската община и бе част от списъка с други проекти, за които бе предвидено финансиране от държавния бюджет през тази година. Крайният срок за подаване на оферти е 19 юни. 

Емблематичното пловдивско кино е открито на 5-ти септември 1964 година  по проект на арх. Любомир Шинков. 60 години след откриването му и четвърт век след спирането му занемарената му сграда трябва да бъде съживена в модерно мултифункционално арт пространство.

За ремонта на кино "Космос" вече има одобрен проект на архитектурно студио "Тектоника-Б", което спечели проведения преди повече от две години архитектурен конкурс. Предвижда се новият културен център да има кинозала с 600 места, която  ще предлага възможности за театрални постановки, концерти, презентации и специфични аудио-визуални спектакли. 

Освен нея ще има  фоайе с две по- малки гъвкави презентационни пространства, изложбени площи и кафене. Общата вътрешна площ, която ще бъде ремонтирана е над 2600 квадрата. Предвижда се и облагородяване на прилежащите пешеходни пространства, които са над 1330 квадрата. Преди дни заместник-кметът Пламен Панов обясни как ще се изразходват средствата за ремонта.

Според споразумението с МРРБ парите от държавата трябва да се изразходват до 3 години. Общинското дофинансиране ще бъде осигурено или от друг съвместен проект с община Габрово или от бюджета за идната година. 
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Кугар" превози пострадал в Рила до УМБАЛ "Св. Георги"

Военнослужещи с вертолет „Кугар“ от състава на Военновъздушните сили транспортираха пострадал в Рила, съобщиха от Министерството на отбраната (МО). Екипаж на вертолет „Кугар“ е задействан днес със задача да транспортира тежко пострадал мъж в района на Седемте рилски езера. Екипажът успешно е локализирал пострадалия. Той е откаран с вертолета в УМБАЛ..

публикувано на 24.05.24 в 20:55

Отговорни сме за бъдещето на България, каза вицепрезидентът

Поне на 24 май да си обещаем, че ще намерим трите приоритета за развитието на България, че ще имаме сигурност за нашите граждани не само по отношение на отбраната, не само по отношение на вътрешна сигурност, но да има сигурност за бъдещето, за икономика, за стандарт, за социални отношения вътре в страната.  Това заяви пред журналисти в Чепеларе,..

обновено на 24.05.24 в 15:14
Празникът в Асеновград

24 май бе тържествено отбелязан и в Пловдивско

Асеновград отбеляза 24-ти май с празничен концерт. Тържественото честване по повод Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност започна с издигане на знамето под звуците на химна на България.  Последва празничното слово на кмета д-р Христо Грудев, след което програмата продължи с..

публикувано на 24.05.24 в 15:08

Стотици ученици и учители се включиха в шествието за 24 май в Пловдив

С голямо празнично шествие на ученици и учители от всички училища в Пловдив беше представено 24 май.  Шествието на път от площад „11 май“ пред Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, преминава през Главната улица и завършва на площад „Централен“. То беше предвождано от мажоретен състав при СУ „Св. Св. Кирил и..

обновено на 24.05.24 в 14:40

Стотици пазарджиклии аплодираха празничното шествие за 24 май

Шествието на 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската  азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, изпълни улиците на Пазарджик. То премина по булевард "България" – от най-старото читалище в областта – "Виделина", до паметника на св. св. Кирил и Методий.  Жителите на Пазарджик аплодираха минаващите по булеварда деца и..

обновено на 24.05.24 в 14:40