Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивски университети също излизат на протест на 20 май

| обновено на 15.05.24 в 15:34

На 20 май всички държавни университети и някои от частните обявиха, че няма да отворят врати за студентите в знак на протест. Това се казва в отворено писмо, подписано от 44 ректори на български висши училища до държавните институции.

Ректорът на ПУ проф. Румен Младенов не се е подписал под този документ на Съвета на ректорите. Там подписи са положили проф. Ангел Учиков, ректор на МУ-Пловдив, проф. Жан Пехливанов, ректор на АМТИИ-Пловдив, доц. Боряна Иванова, ректор на АУ, проф. Галин Иванов-ректор на УХТ-Пловдив.

На 24 май всички преподаватели, учени, изследователи, работещи в българските висши училища, ще се включат в шествията по повод празника с протестни ленти на реверите. Така те ще демонстрират своето несъгласие с “пълното разминаване между думите и делата на българските политици и държавници”.

От Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) и от ПУ "П. Хилендарски" обявиха, че ще се включат в протеста. 

"Ще участваме в протеста пред МФ на 20 май. До тази ситуация се стигна заради недостига на средства в държавата, нямам друго обяснение", коментира в предаването "Ден след ден" Константин Мечев, помощник-ректор на АМТИИ и председател на синдиката към КНСБ. 

Той припомни, че заплатата на академичен кадър трябва да бъде 125 % от средната в страната, според приетия закон. 

"Държавата прие политика, с която освободи студентите от такси. При нас са тези по "Педагогика по...", но не се увеличиха кой знае колко кандидат-педагозите. Според мен няма нужда са се прави това", каза той и подчерта, че в АМТИИ заплатите се изплащат редовно, защото имат консервативна финансова политика. 

Мечев припомни, че заплатите във вузовете са били много ниски до 2020 г., когато са предприети мерки. "Заплатата на асистент, което е най-ниската академична длъжност, при нас бе 700 лв. до 2020 г., но от 2021 г. нарасна на 1300 лв. и от тогава расте непрекъснато. Всъщност държавата е предприела необходимото, за да увеличи заплатите. Ние настояваме да се изпълни това, което вече е прието". 

Не е вярно, че Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" няма да се включи в националния протест, обявен на 20 май, каза в интервю за Радио Пловдив Борислава Петкова, председател на секция "Висше образование и наука" към КНСБ. 

"Имаме съдействие от ректора и осигурен транспорт. Протестираме срещу нихилистичната политика на МФ, които сякаш отказват парите, които са планирани за увеличение на заплатите от 1 януари и от 1 април, както и за стипендиите за докторантите", посочи Петкова. 

Тя припомни, че от 1 април заплатите на асистентите, които са част от академичния състав, би трябвало да са 2516 лв

"Все по-трудно се случва университетите да осигурят собствени средства, за да "обират луфтовете" в заплащането. Имаме желязна дисциплина в ПУ, успявали сме да постигнем добри заплати, но разликите са драстични", каза още синдикалистката. 

Интервютата на Емил Костов с Борислава Петкова от ПУ и Константин Мечев, помощник-ректор на АМТИИ, са в прикачения файл. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Веси Кокалчева, българска учителка в Лондон

Носим България в сърцето и празника в душата

На 24 май говорим с педагога  Веси Кокалчева , преподавател с 45-годишен стаж. От 18 години тя живее в Лондон, работила е в две български неделни училища, сега е учител на свободна практика. Пред Радио Пловдив тя сопдели, че българите в британската столица ще отбележат празника на светите братя Кирил и Методий официлано тази събота и неделя, тъй..

публикувано на 24.05.24 в 18:32

Българите знаят ролята на своя език в световната култура

"Когато солунските братя се борят за нашата писменост, те са направили това, което много по-късно ние добавяме в химна им -  към огнения дух са добавили огнения меч. Огненият меч ние българите сме употребявали и продължаваме да употребяваме по един достоен начин – знаем какви автори, изпълнители и музиканти имат българите. Ние продължаваме..

публикувано на 24.05.24 в 16:39

Краснописанието е път за духовно усъвършенстване

Една от проявите в Пловдив на днешния 24 май е демонстрация на ръчно калиграфско изписване. В градината на Къщата музей „Христо Г. Данов“ в Стария град всеки желаещ може да се докосне до изкуството на красивото писане. Ще бъде показано как се изписва Старобългарско уставно писмо, а също и ренесансовият шрифт Канчелареска (Cancellaresca) във..

публикувано на 24.05.24 в 14:54

Виктор Костов от НУМТИ - Пловдив към Виенската консерватория

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 14 млади пловдивски творци получиха награда "Почетна значка" от община Пловдив.   За своите творчески постижения бяха отличени  Илиян Тиганев – диригент и председател на ППД „Ангел Букорещлиев“,  Юлия  Йорданова – Керана, актрисата..

публикувано на 24.05.24 в 12:34

Мечтая един ден български учен да получи Нобелова награда

Проф. Д-р Милен Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив получи за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. За последните пет години..

публикувано на 24.05.24 в 12:13