Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вижте номинираните за награда "Пловдив"

Станаха ясни номинираните за награда „Пловдив“ – най-високото отличие, което се връчва на дейци на пловдивската култура в навечерието на 24 май.

В раздел „Литература“ приза си оспорват Ина Иванова за сборника с разкази „И винаги любовта“, Антон Баев за романа „Мария от Охрид“ и Тодор Костадинов за сборника „Разкази против забрава. Анти-некролози“.

В сферата на „Изобразителното изкуство“ конкуренти са художниците Костадин Отонов и Николай Няголов.

В категорията „Журналистика“ са номинирани Станимир Симеонов, Цветана Тончева и сайтът „Lostinplovdiv“.

В областта на „Театъра“ са номинирани Патриция Пъндева, Константин Еленков и Кукленият театър.

За „Художествен превод“ наградата си оспорват Цветомира Цонева за превода на либретото на „Семейство Адамс“ и Здравка Петрова за превода на книгата на Даниил Хармс „Нова анатомия. Събрани разкази“.

В раздела „Аудио-визуални изкуства и фотография“ без конкуренция е Петя Ангелова за документалния си филм „Ромео и Жулиета под тепетата“.

В сферата на „Музиката“ са номинирани Държавна опера-Пловдив за „Оперната гала“ по случай 70 години Опера Пловдив, Музикалното училище за тържествения концерт „Пловдив – звезди на музиката“ и певецът Красимир Аврамов за концерта си „Български свят“ на Античния театър.

В категорията „Архитектура“ за приза спорят Петър Братанов за възстановяването на бюст-паметника на Кудоглу в Цар-Симеоновата градина и арх. Веселин Русев за реставрацията и съживяването на тютюнева фабрика „Орел“ като бутиков хотел „Визуализа“.

В раздела „Произведение за деца“ за наградата спорят Центърът за подкрепа на личностното развитие ОДК-Пловдив, Сдружение „Арт войс център“ и Невена Кючукова.

В областта на „Съвременните мултижанрови изкуства“ без конкуренция е творческият тандем Евелина Кьосовска и Веселин Бойдев.

За „Опазване на културното наследство“ са номинирани сем. Братанови, гл.ас. д-р Огнян Тодоров и Фондация „Балкански културен форум“.

Носителите на Награда „Пловдив“ ще станат ясни на специална церемония на 22 май в Драматичния театър.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Човеколюбието не трябва да изчезва в забързания 21 век

Ина Иванова - писател, поет и определяща се като "градски образ с женско лице", е тазгодишният носител на Награда "Пловдив" в раздел "Художествена литература и хуманитаристика". Специалната награда "Пловдив" получи Йордан Велчев! Честито! "Наградата е тежка отговорност, защото преди мен са я получавали автори, които много обичам и са ме..

публикувано на 24.05.24 в 17:21

От Пловдив до Ковънтри - винаги с книга и български дух

От ПУ "Св. Паисий Хилендарски", където защитава докторска степен по сравнително езикознание на славянските езици до Ковънтри, където преподава по математика и пише педагогически книги - такъв е пътя на елена Любенова, която поканихме за разговор на 24 май. В интервюто включваме и нейната дъщеря Емма Димитрова. Тя е родена в Англия, но говори чудесен..

публикувано на 24.05.24 в 12:36

В "Срещите" за леността, потреблението и лъжливите образи

Преизвестно е - животното обитава среда, човекът си е съградил свят. За българския свят, ден след знаковата дата 24 май, с проф. Атанас Семов отваряме дума и се питаме наистина ли българинът днес ляга все по-дълбоко в леността на потреблението?  И както казва един друг професор: "Ляга и се завива през глава с покривалото на лъжливите образи".  А духът,..

публикувано на 24.05.24 в 10:26

Ръчно калиграфско изписване в къща музей "Хр. Г. Данов"

Регионалният исторически музей – Пловдив кани на демонстрация на ръчно калиграфско изписване. Тя се проведе в къща  музей „Христо Г. Данов“. Ще бъдат показани  принципите на този вид ръкопис за старобългарско уставно писмо и за ренесансовия шрифт Канчелареска (Cancellaresca) във варианта му на кирилица.  Желаещите могат да направят своите..

публикувано на 24.05.24 в 09:00

Програма „Читалища“ на Община Хисаря финансира пет проекта

В навечерието на празника на духовността - 24 май, пет читалища от община Хисаря ще получат средства по програмата за финансиране на проектни предложения за 2024 година. Това съобщи заместник-кметът Таня Марковска и разказа повече за проектите и дейностите, които ще бъдат подпомогнати. Литературният конкурс „Отечество, не си ли достойно за..

публикувано на 23.05.24 в 09:52