Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав. 

"Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни действия. Но истината е, че чакаме тези 39 милиона от няколко месеца, а  всъщност те касаят увеличението, което беше обещано в периода от 1 януари до 30 март. Промените в закона за висшето образование след 13 март предвиждат много по сериозен ръст в заплатите, който тези 39 милиона не обезпечават финансово. Така че напрежението в сферата стои, но позитивното е, че вече водим конструктивен диалог. От нас се очаква да изпълним това, което управляващите са ни вменили като задължение със закона. Сумите, които се спрягат са около 140 -150 милиона лева, а по моя субективна преценка университетите нямат финансовия ресурс самостоятелно да се справят с тази финансова тежест", коментира в интервю за Радио Пловдив доцент Боряна Иванова, ректор на Аграрения университет в Пловдив.

Тя заяви, че университетите не са организации със стопанска цел и става дума за висококвалифицирани кадри, чието възнаграждение все пак трябва да кореспондира със средните равнища на заплащане в страната.

"Дори и с обещаното увеличение, което ще се покрие от 39-те милиона,  заплатите на асистентите остават под стартовите заплати в много търговски вериги за дейности, които са буквално неквалифициран труд. Докато към нашия сектор има сравнително високи очаквания от гледна точка на квалификация, знания и умения, ползване на чужди езици и т.н.", каза още доцент Иванова.

Ректорът на Аграрния университет-Пловдив подчерта, че държавните висши учебни заведения не могат със собствени приходи да покрият заплатите, фиксирани в Закона за висше образование. 

Тя допълни, че в момента има разочарование от страна на студентите, които тепърва трябва да заплащат обучението си през втория семестър, тъй като обещанията за безплатно висше образование не са изпълнени. 

Цялото интервю с доцент Боряна Иванова можете да чуете в звуковия файл. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31