Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Коклюш е опасно заболяване за новородените в първите им седмици

| Интервю
Снимка: Личен архив

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините.

Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа. 

"Има различни хипотези за това, но основната е, че има намаляване на ваксинациите в Европа, особен след и по време на Ковид-19, хората са уморени.", подчерта специалистът. По думите му има два типа ваксинации, едните са при децата, другите са при възрастните хора, като при тях се наблюдава, че не се правят редовно на всеки 10 години. 

"Вероятно при увеличението на заболяването става дума и за резултат от изолациите след Ковид-19, има и динамика на заболяванията на всеки няколко години, което не знаем защо става точно така.", смята още д-р Аспарух Илиев. Според него ваксинацията срещу коклюш при бременни жени е абсолютно безопасна, защото това е една от най-добре изследваните ваксини.

Д-р Илиев каза, че когато става дума за ваксинация на бременни жени винаги има притеснения, но тук няма основания. При новородените също е разрешено да се постави ваксина, но първите 6 до 8 седмици са най-опасни за тях, затова трябва жените да поставят ваксини при бременност, допълни още д-р Илиев. Той припомни, че до 2010 година ваксината е клетъчна, и тя е била с убити бактерии, като след тази година ваксината е друг вид и дава малко по-малка защита.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31